Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Dag Brit...

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Het doek is nu dan toch echt gevallen voor Hotel Britannia. Veel Vlissingers nemen de laatste dagen nog een kijkje bij het voormalige hotel dat momenteel wordt gesloopt. Het paviljoen uit 1954 maakt plaats voor nieuwbouw. Hoewel in eerdere plannen het oude paviljoen zou worden gerestaureerd en geïntegreerd zou worden in de nieuwbouw heeft projectontwikkelaar AVV deze plannen laten varen.

Het voormalige hotel Britannia was ooit de parel van de boulevard; een fraai staaltje wederopbouwarchitectuur van architect J.W.C. Boks uit Rotterdam. Na sluiting van het hotel-restaurant in 1992 raakte het paviljoen ernstig in verval en vormde dertig jaar lang een schandplek op de boulevard.

Mozaïek
Vandaag wordt een laatste stuk van de befaamde mozaïeken van Louis van Roode uit de puinhopen van het deels gesloopte hotel gehaald. Ook de mozaïeken zouden aanvankelijk in het nieuwe ontwerp van Hotel Britannia worden geïntegreerd maar ondanks eerdere toezeggingen heeft projectontwikkelaar AVV ook daar een streep door gezet. De mozaïeken worden nu opgeslagen op de werf van gemeentewerken en wachten op betere tijden. Het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en de Erfgoedvereniging Heemschut maken een plan om de mozaïeken te laten restaureren met het idee ze op termijn permanent in Vlissingen te exposeren.