Afbeelding
Foto: Zeeuws maritiem Muzeeum.

Waterschap sluit Kazematten vanwege verslechterde bouwkundige staat

Door: Advertorial Algemeen

VLISSINGEN - De Kazematten in Vlissingen, onderdeel van het Zeeuws maritiem Muzeeum, blijven uit voorzorg voorlopig gesloten. Tijdens een inspectie is geconstateerd dat de muren in een slechtere conditie zijn dan voorheen. Omdat de veiligheid van de museumbezoekers en medewerkers voorop staat, heeft het waterschap besloten direct bouwkundig onderzoek uit te voeren. Uit het onderzoek blijkt dat de schade géén gevolgen heeft voor de constructieve functie van de waterkering en ook niet voor de verkeersveiligheid van de gebruikers van de boulevard.

De Kazematten zijn de eeuwenoude ruimten in het hart van het Keizersbolwerk. Ze zijn eigendom van waterschap Scheldestromen en aangewezen als rijksmonument. Het bouwwerk bestaat uit dertien ruimten waarvan er een aantal worden gebruikt door het Muzeeum. Deze ruimten zijn gesloten in het stormseizoen en worden normaal gesproken opengesteld van april tot oktober.   

Scheuren
Twee weken geleden is geconstateerd dat er scheuren in de muren zijn bij gekomen en dat sommige muren opbollen. Omdat de Kazematten dit weekend de deuren weer zou openen, is er direct bouwkundig onderzoek uitgevoerd. Als gevolg van het zoute milieu en vocht zijn de muren in de Kazematten in zorgelijke staat. De eerste laag van de muur heeft veel vocht opgenomen waardoor de stenen hun stevigheid verliezen. Dit heeft geen gevolgen voor de constructie, omdat de muren meer dan een meter dik zijn en het ernaar uitziet dat alleen de eerste laag is aangetast. De stenen die in slechte staat zijn, kunnen wel los gaan laten. Het waterschap wil voorkomen dat dit gebeurt op het moment dat er bezoekers in de Kazematten aanwezig zijn. Daarom blijven de deuren voorlopig gesloten. De komende periode wordt gebruikt om nader onderzoek te doen en te bekijken welke maatregelen er nodig zijn.