Dirk Kolff.
Dirk Kolff.

Studie werpt nieuw licht op Frans Naerebout

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Een lijvig nieuw boek over Frans Naerebout en het Vlissingen van zijn tijd werpt een heel nieuw licht op het leven van de mensenredder en de stad waarin hij woonde. Dirk Kolff (84) uit Zoeterwoude heeft er tien jaar aan gewerkt. "Ik ben met pensioen en heb er de tijd voor."

De naam Kolff is bepaald geen onbekende naam in Vlissingen. Vader Kolff was van 1946 tot 1967 burgemeester van Vlissingen. Dirk Kolff kwam op achtjarige leeftijd in Vlissingen wonen en bleef er totdat op zijn 19e ging studeren in Leiden. "Maar ik bleef er natuurlijk wel komen zolang mijn vader er woonde." Dirk Kolff is emeritus Hoogleraar Universiteit Leiden en kwam zo'n tien jaar geleden op het spoor van Frans Naerebout. "Een historicus kwam naar me toe met een manuscript van een marineofficier die in Vlissingen was toen de Fransen er in 1795 binnentrokken. Die officier heette toevallig ook Kolff, overigens geen familie, en ik ben het gaan uitzoeken. Toen kwam ik op het spoor van Frans Naerebout."

Jongensboeken
Er is in het verleden al wel over Naerebout geschreven: lofdichten en jongensboeken. "Daar komt toch een heel ander beeld van Naerebout naar voren. Dat hij een arme visser was en meer dingen die helemaal niet blijken te kloppen." Kolff wist een enorme berg nieuwe feiten over Naerebout te verzamelen. Kolff: "Het kwam als een verrassing dat er zo ontzettend veel over hem te vinden was, in Den Haag in de archieven van de marine maar ook in het gemeentearchief dat toen nog in de Hellbardierstraat zat." Naerebout is vooral bekend als mensenredder; in 1799 redde hij 71 opvarenden van de Woestduyn die op de rede van Vlissingen op een zandbank was gelopen. Kolff ontdekte dat er veel meer over hem te vertellen is.

Dubbelbiografie
Vrijdag 29 april wordt in het gemeentehuis in Vlissingen zijn boek 'Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd. Loods en burger van een stad in verval' gepresenteerd. "Het is meer dan alleen een biografie over Naerebout," legt Kolff uit. "Ik ga ook diep in op de stad Vlissingen in die tijd en in zekere zin is het een dubbelbiografie geworden." Wat Kolff het meest aan het Vlissingen van die tijd opviel was de heftigheid van de geschiedenis van de stad. "Alles gebeurde in Vlissingen twee keer zo heftig als in andere plaatsen. Dat is echt opmerkelijk." Kolff vond ook veel informatie over de periode dat Naerebout niet meer werkzaam was als loods voor de VOC. "Net als veel andere loodsen in die tijd heeft hij zich toen veel beziggehouden met het peilen van de diepte in de Westerschelde. Ook het verplaatsen van de tonnen op zee behoorde tot de werkzaamheden. Dat deden de loodsen destijds zelf, nu is daar een aparte dienst voor in het leven geroepen." Later is Naerebout teruggegaan naar de marine waar hij als loods werkte.

Presentatie
'Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd' wordt vrijdag 29 april van 14 tot 16 uur gepresenteerd in het stadhuis van Vlissingen. De presentatie is vrij toegankelijk en aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: publiciteit@walburgpers.nl. Kolff: "Dit is de eerste echte biografie over Naerebout. Meestal kregen alleen de admiraals een eigen biografie en ik hoop op deze manier de persoon Naerebout toch een beetje recht te hebben gedaan."