Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Voormalige marinekazerne blijft langer in gebruik voor opvang vluchtelingen

Door: Redactie Algemeen

VLISSINGEN – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen heeft ingestemd met het verzoek van het COA om de voormalige Marinekazerne aan de Oosterhavenweg 10 langer in te zetten voor opvang. De locatie zou op 1 juli 2022 sluiten, maar door de toestroom van Oekraïense vluchtelingen heeft het Rijk alle gemeenten in Nederland verzocht meer mensen op te vangen. De voormalige Marinekazerne blijft tot eind 2022 in gebruik voor opvang. 

Naast de huidige 350 plaatsen voor asielzoekers, krijgt het COA toestemming om 140 plaatsen in te richten voor vluchtelingen uit Oekraïne. De eigenaar van de grond van de voormalige Marinekazerne, North Sea Port, verleent medewerking aan verzoek van het COA. In de voormalige Marinekazerne is voldoende plaats om 140 extra opvangplekken mogelijk te maken, naast de bestaande 350 opvangplekken. Deze tijdelijke noodopvang gebeurt onder volledige verantwoordelijkheid van het COA. De 140 extra opvangplekken worden tijdelijk gereserveerd voor Oekraïense vluchtelingen. 

Woonklaar
Er zijn afspraken gemaakt over het gebruik van deze extra plekken voor asielopvang wanneer er weinig vraag is naar plekken voor Oekraïense vluchtelingen. Het COA gaat de extra opvangplekken woonklaar maken. Met deze verlenging geeft de gemeente gehoor aan het verzoek van het Rijk voor de noodopvang Oekraïense vluchtelingen en tegelijkertijd ook voor asielopvang, om te voorkomen dat er weer een onhoudbare situatie bij Ter Apel ontstaat. Het COA krijgt hierdoor ook wat meer ruimte om geschikte opvanglocaties voor langere tijd te vinden. Het Rijk heeft op 23 maart 2022 aan alle gemeenten medewerking gevraagd om per regio 2000 noodopvangplekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Dit aantal is op 29 april 2022 door het Rijk nog eens verhoogd met 1000. In de gemeente Vlissingen zijn inmiddels 81 noodopvangplekken gecreëerd, maar dat is nog steeds niet voldoende. Het college van B&W neemt haar verantwoordelijkheid door, met medewerking van de grondeigenaar, verlenging en uitbreiding van de opvang mogelijk te maken. Het COA heeft een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd. Die moet nog wel door de gemeente worden beoordeeld.