Voorzitter Lian Jobse in haar privé muziekkamer.
Voorzitter Lian Jobse in haar privé muziekkamer. Foto: Erica van Strien

Charme Philharmonie 50 Plus is de diversiteit

Door: Erica van Strien Algemeen

OOSTKAPELLE - Lian Jobse, middenin de pandemietijd tot voorzitter gekozen, valt maar met de deur in huis: de filharmonie kijkt uit naar nieuwe muzikale vrienden. De groep kent door natuurlijk verloop helaas uitvallers. “We hebben echt een tekort aan strijkers (viool, altviool, cello en contrabas.), maar ook alle andere instrumenten zijn van harte welkom.” Muziekvereniging Philharmonie 50 Plus - met een knipoog naar de oude spelling - werd twee decennia geleden als speciaal project voor ouderen opgericht. Van meet af aan is er heel bewust gekozen om overdag te gaan repeteren in plaats van ‘s avonds. De toevoeging 50 Plus onderstreept dat het orkest primair bedoeld is voor mensen die niet meer alle dagen hoeven te werken.

DOOR ERICA VAN STRIEN

Zelf verhuisde Lian naar Oostkapelle in 2016. Een jaar later sloot ze zich bij het orkest aan. Ze speelt van jongs af aan dwarsfluit en heeft hier ook 25 jaar privé les in gegeven. “Ik was doktersassistente en praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk van mijn man. Reden om te verhuizen was het beëindigen van de praktijk. Je komt er anders niet los van en loopt bovendien je opvolger in de weg. We kochten dit huis al in 2007 met het idee ons hier 8 of 9 jaar later definitief te vestigen. Tot 2016 genoten we hier tijdens onze vakanties.”

Lian voelt zich thuis bij de filharmonie. “De charme en het karakteristieke van het orkest zit in de diversiteit. “Diversiteit in personen, instrumenten en de muziek die we maken in een fijne, ongedwongen sfeer. Een gevarieerd repertoire van klassiek, nummers uit musicals, marsen, popmuziek tot echte ouderen-liedjes. En composities die speciaal voor dit soort orkesten gemaakt zijn. Lichte muziek die mensen niet kennen maar die wel heel gemakkelijk in het gehoor ligt. Op uitnodiging spelen we voor speciale doelgroepen.” Het voorzitterschap overnemen middenin de pandemie was behalve een hele eer ook een forse uitdaging, vooral omdat netwerken beperkt was. “Maar we hebben goed voor elkaar gezorgd en er heeft niemand corona gekregen door het bijwonen van de repetities. Nu leggen we graag de loper uit. Het orkest voorziet in een -sociale - behoefte voor mensen die na hun pensioen graag met elkaar willen musiceren zonder dat er druk op ligt van concoursen. Maar er zullen ook mensen zijn die een aanvulling op hun activiteiten zoeken of waar activiteiten weggevallen zijn door de pandemie. Bovendien móet er een generatie zijn die in de afgelopen twee jaar met pensioen is gegaan. Mensen die zich nu realiseren dat ze al een poos hun viool of saxofoon niet meer hebben aangeraakt. Díe mensen heten we echt van harte welkom.”


Kijken en/of meespelen
“Wij bieden een veilige setting in alle opzichten. Mensen zorgen voor elkaar, nemen ook eigen verantwoordelijkheid. En maak je een fout of vind je een stukje moeilijk, dan lacht niemand je uit maar is er geduld of begeleiding. Het is geen les-setting, maar met een amateurniveau kun je in ieder geval 2 of 3 keer komen kijken en/of meespelen. Aangekondigd of spontaan, het mag allebei.”
De repetities vinden elke woensdagmiddag (met uitzondering van de schoolvakanties) van 13.30 - 15.30 uur plaats in Clubgebouw De Blazer aan de Ritthemsestraat 45 in Oost-Souburg. Vragen? Mailen naar secretaris dhr. P.W. Veijgen: Musica@zeelandnet.nl..[n]