Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Muzeeum begint inzamelingsactie voor nieuwe attractie

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Het Zeeuws maritiem Muzeeum is een crowdfundingactie begonnen om geld in te zamelen voor een nieuwe attractie. Het Muzeeum aan de Nieuwendijk gaat per 1 november een half jaar dicht wegens een grootscheepse verbouwing. “De opstelling van het Muzeeum stamt nog uit de begintijd, twintig jaar geleden, en is wel toe aan vernieuwing,” verklaart museumdirecteur Onno Bakker.

Met Muzeeum heeft de budgetten voor de verbouwing grotendeels rond, maar voor het ‘navigatiespel’ is het Muzeeum op zoek naar 16.000 euro en wil dat geld bij elkaar krijgen middels crowdfunding. “Onderdelen van het Muzeeum zijn aan vervanging toe,” legt Bakker uit. “We werken aan een nieuwe verhaallijn. De bezoekers maken straks als het ware een zeereis waarin alle facetten aan de orde komen. Hoe bouw je een schip, hoe regel je de bemanning, dan het uitvaren en het navigeren, de rijkdom die de zeevaart met zich meebracht. Maar bijvoorbeeld ook het slavernijverleden komt nadrukkelijk aan de orde.”

Navigatiespel
Het navigatiespel waar nu geld voor wordt ingezameld leert kinderen en jongeren navigeren op de gevaarlijke Westerschelde. “Er komen meer educatieve spelen in het Muzeeum en dat is leuk voor zowel jong als oud. Bezoekers kunnen straks overal aan de slag om samen tot oplossingen te komen. We zijn nu al het enige kidsproof museum van Zeeland, maar we denken dat het nog beter kan.” In het navigatiespel komen museumbezoekers straks op de brug van een schip uit de zeventiende eeuw te staan en moeten zien het schip op koers te houden.

Crowdfunding
Onder de noemer ‘Stap aan boord’ hoopt het Muzeeum in dertig dagen het benodigde bedrag van 16.000 euro bij elkaar te krijgen. Tegenover elke gift staat een tegenprestatie. Zo levert een donatie van 25 euro een exclusieve preview van het vernieuwde Muzeeum op. Wie 50 euro doneert mag zelfs een jaar lang gratis naar het Muzeeum. Alles over de inzamelingsactie is te vinden op www.stapaanboord.nu