Veteranendag Middelburg
Veteranendag Middelburg Foto: SZVD

Zeeuwse Veteranendag Middelburg

MIDDELBURG - Op 11 juni is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. In de afgelopen twee jaren is de stichting Zeeuwse Veteranendag er, ondanks Corona, in geslaagd om een tweetal alternatieve bijeenkomsten te houden in het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Beiden werden goed bezocht en waren erg gezellig.

Voor het stichtingsbestuur was dit een enorme prikkel om door te gaan. De twee jaar tussenruimte heeft het bestuur ook de kans gegeven om ons te bezinnen op de toekomst. Het ons was duidelijk dat met name oudere veteranen steeds minder mobiel werden of afvielen. In overleg met aangesloten verenigingen voor en van veteranen in Zeeland en contacten met andere veteranen, hebben we besloten tot een andere opzet. Er komt geen mars door de stad en ook geen defilé op de Markt. Alle activiteiten vinden dit jaar plaats op het Abdijplein in de Zeeuwse hoofdstad. Zo staan er een aantal legervoertuigen van o.a. bevrijdingsmuseum, zijn er informatie stands  en zijn er voor de kinderen ook activiteiten met o.a. een stormbaan. Een programma voor jong en oud waarbij het bestuur hoopt dat er meer jonge veteranen naar deze dag zullen komen.

Het programma start om 13.00 uur met ontvangst, waarna om 14.30 het Ceremonieel met kranslegging start. Na dit officiële gedeelte is er een muzikaal programma tot aan het – voor deelnemers – afsluitende soort Pasar Malam.


Muziek

De muziek op deze dag wordt verzorgd door de verschillende Middelburgse Muziekverenigingen. Het ontvangst en ceremonieel wordt muzikaal ondersteund door het Middelburgs Muziekkorps en Muziekvereniging Arnemuiden. Vervolgens zal Brasband Middelburg een concertgeven en het slot concert van de dag wordt gegeven door het Reünisten Matrozen Orkest. Dit concert zal om 16.00 aanvangen.


Onderlinge verbondenheid

Deze dag wordt georganiseerd door de  “Stichting Zeeuwse Veteranendag”. Deze is op 16 augustus 2007 opgericht met het doel de onderlinge verbondenheid en kameraadschap van veteranen, oude en jonge, van alle krijgsmachtonderdelen, te verstevigen en hun belangen te behartigen. Meer informatie: www.zeeuwseveteranendag.org.[n]