Het ontmantelen van de sinterfabriek van Thermphos in 2019.
Het ontmantelen van de sinterfabriek van Thermphos in 2019. Foto: Archieffoto: 112 Midden-Zeeland

Evaluatie sanering Thermphos

VLISSINGEN-OOST - Het weghalen van fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost, met het slopen van de gebouwen en het schoonmaken van de grond, was een meerjarenproject dat miljoenen heeft gekost. ‘Het saneren van een fosforfabriek is in de hele wereld nog niet op deze wijze uitgevoerd’, staat in de vorige week verschenen evaluatie van deze operatie.


De drie financierende partijen van het opruimen en schoonmaken van het Thermphos-terrein - het Rijk, North Sea Port en de provincie Zeeland - ontvingen de evaluatie maandag. Namens de rijksoverheid nam staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het rapport aan. In de evaluatie wordt antwoord gegeven op de vraag welke lessen er te trekken zijn over de samenwerking, aansturing en besluitvorming in dit project.

Thermphos is de voormalige fosforfabriek in industriegebied Vlissingen-Oost. De fabriek kwam in financiële problemen door een verslechtering van de markt voor fosforproducten en de noodzaak om te investeren in installaties. De fabriek ging in 2012 failliet. In oktober 2014 werd met de sanering gestart. In de zomer van 2017 heeft Diederik Samson een analyse gemaakt van de situatie en het rapport ‘Saneren doe je samen’ opgeleverd. Naar aanleiding daarvan hebben North Sea Port, het Rijk en de Provincie gezamenlijk afspraken gemaakt en het benodigde budget beschikbaar gesteld. In 2021 is de sanering afgerond. De evaluatie blikt terug op deze gehele periode. De evaluatie is te lezen via de website van de provincie Zeeland.[n]