De jubilarissen van Muziekvereniging Vlissingen.
De jubilarissen van Muziekvereniging Vlissingen. Foto: Annet Eekman

Muziekvereniging zet jubilarissen in het zonnetje

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag heeft Muziekvereniging Vlissingen 12 jubilarissen in het zonnetje gezet. De jubilarissen ontvingen uit handen van voorzitter Gilbert van Goethem een certificaat en een speldje van de Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie (KNMO). Erelid Piet Schot werd gedecoreerd omdat hij al maar liefst 70 jaar muzikant is.


DOOR JOEP BREMMERS


Het was een uitgesteld feestje, eigenlijk had Muziekvereniging Vlissingen al in december de onderscheidingen willen uitreiken, maar toen mocht er vanwege de coronamaartregelen nog geen feest worden georganiseerd. Muziekvereniging Vlissingen bestaat uit de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen en de Deltaband. "We zijn ontzettend blij dat we dit nu hebben kunnen organiseren," zegt voorzitter Gilbert van Goethem. Hij reikte speldjes voor 12,5 jaar lidmaatschap uit aan Rianca van Duin, Michelle Hartman, Ria Boogaard en Amy de Kok. Haar vader Evert de Kok en grootvader Piet de Kok ontvingen een decoratie omdat ze al 40 jaar muzikant zijn. Peter de Leeuwen viel hetzelfde genoegen ten deel. Adri Meeuwse ontving een speldje voor 60 jaar lidmaatschap en erelid Piet Schot is maar liefst al 70 jaar actief binnen de muziekvereniging. Tot slot werd ook voorzitter Van Goethem zelf verrast met een onderscheiding omdat hij al 60 jaar muzikant is. "Ik heb zelf niet zoveel met die speldjes, maar het is toch leuk als zoiets voor je wordt geregeld." Enkele jubilarissen waren afgelopen zaterdag niet aanwezig bij de uitreiking: Dennis Broers en Doetsje de Vries zijn allebei 12,5 jaar lid van de vereniging. Daniƫlle Jacquemijns en Martin de Jonge ontvangen nog een speldje voor 25 jaar lidmaatschap en Toon Meeuwse 16 jaar.


Wildbaan
Na wat omzwervingen is Muziekvereniging Vlissingen sinds enkele jaren gevestigd aan de Wildbaan. "We hebben het in 2015 gekocht en in 2017 in gebruik genomen," vertelt Van Goethem. "Het is de oude kantine van Seolto en daar hebben we twee grote zalen aangebouwd. Er moeten nog dingen worden afgewerkt maar het bevalt prima." Sinds kort zijn in het complex ook twee geluidsdichte studiocabines geplaatst. "Dat is voor muzikanten die thuis niet in de gelegenheid zijn om te oefenen, die kunnen hier terecht. Overigens ook muzikanten die geen lid zijn van de vereniging." Muziekvereniging Vlissingen verhuurt de zalen ook aan andere partijen. "We krijgen geen structurele subsidie meer van de gemeente," legt Van Goethem uit. "Wel voor speciale projecten en gelukkig hebben we ook geld gekregen uit het potje voor de coronacompensatie. Doordat we geen concerten konden geven en de zalen niet konden verhuren zijn we flink wat inkomsten misgelopen. De kosten liepen natuurlijk wel door, zo hebben we de dirigent gewoon doorbetaald."


Muzieklessen
Ondanks de coronaperikelen is Muziekvereniging Vlissingen juist toen een nieuw initiatief begonnen. "We zijn begonnen met een Nieuw Talenten Orkest, voor volwassenen die nog niet geen ervaring hebben maar enthousiast zijn om muziek te gaan maken. We zijn met zo'n veertig belangstellenden begonnen en daar zijn er zo'n 27 van gebleven. Die krijgen nu muziekles, dat doen we zelf omdat Vlissingen niet meer meedoet aan de muziekschool."