Afbeelding

VLISSINGEN - "Met de Zeeuwse honingbijen gaat het goed", vertelt Monique Jankowski. Als huisimker van museum Terra Maris in Oostkapelle en lid van de Imkersvereniging Walcheren weet ze alles over bijen.

"Er zijn veel gedreven imkers die goed voor de bijenvolken zorgen, maar het blijven kwetsbare dieren, die te lijden hebben onder landbouwgif en pesticide." Over de honingbij hoeven we ons op het moment geen zorgen te maken. Over de wilde bijen daarentegen wel. "De wilde bijen hebben we niet zo in het oog. Ze leven vaak solitair of in kleine volken. Tachtig procent van de wilde bijensoorten leeft in de grond en zijn ieder afhankelijk van één soort plant. Als die ene plantensoort uit de omgeving verdwijnt, door een overactieve tuinder bijvoorbeeld, heeft dat grote gevolgen voor de wilde bij."
Bloemperken met een grote diversiteit aan bloemen en een rommelig hoekje in de tuin waar je als mens geen verstoringen aanbrengt, zijn door de wilde bijen erg geliefd. "Een hoop takken kan een prima schuilplek zijn voor wilde bijen. Het zijn nuttige diertjes en ze doen belangrijk werk, zoals bestuiven van planten."
Zaterdag 9 juli van 11.00 tot 15.00 uur is er een Open Imkersdag bij Terra Maris. "Imkers komen met elkaar bijkletsen en vertellen bezoekers over hun passie. We geven uitleg over bloemen, bijen, was en natuurlijk het verzorgen van bijen." In de bijenstal van Terra Maris staan bezoekers met hun neus bovenop de bedrijvigheid van de kleine diertjes. "Bijen blijven me fascineren."[n]