Afbeelding
Foto: Vlissingse Schoolverenigng.

VSV bestaat honderd jaar

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De Vlissingse Schoolvereniging heeft op bescheiden wijze het honderdjarig bestaan van de school gevierd met de onthulling van een beeldje op het schoolplein aan de Govert Flincklaan. Het beeld is gemaakt door kunstenares Frieda van Overbeeke.

Eigenlijk bestaat de Vlissingse Schoolvereniging inmiddels al 101 jaar, maar door corona kon het eeuwfeest niet uitbundig gevierd worden. “We hadden grootse plannen,” vertelt directeur Piet Nagtegaal. “Maar dat is helaas in het water gevallen.” Op het programma stonden aanvankelijk tal van activiteiten op het programma. Nagtegaal: “We hebben twee jaar geleden het startschot voor de vieringen gegeven maar door corona konden alle plannen in de prullenbak. ook de reünie van oud-leerlingen kon niet doorgaan, jammer. Maar de school was op dat moment helemaal dicht.”

Vereniging
De Vlissingse Schoolvereniging is geen school als andere Vlissingse basisscholen. “We zijn een neurtraal bijzondere school, een basisschool in verenigingsverband” legt Nagtegaal uit. “Ouders van leerlingen die hier op school komen worden lid van de vereniging en samen runnen we de school.” Het heeft iets weg van het runnen van een onderneming. “We regelen alles samen,” aldus Nagtegaal. “Bijvoorbeeld de bibliotheek, het onderhoud aan het gebouw, het overblijven tussen de middag, dat wordt allemaal onderling geregeld. En op de kinderen heeft het een heel goed effect dat de ouders actief bij de school zijn betrokken. En het is ook gewoon leuk, je leert elkaar op een andere manier kennen.”

Gebouw
Oudere Vlissingers zullen de VSV nog kennen van het houten gebouw aan de Rembrandtlaan, in de tijd dat er nog werd gesproken over ‘neutekak’. Het houten gebouw is ondertussen al weer jaren geleden gesloopt en sinds 1979 is de Vlissingse Schoolvereniging gevestigd aan de Govert Flincklaan. Ogenschijnlijk lijkt het een beetje vreemde hoek, half verscholen achter de Gamma. Maar eenmaal op het schoolplein blijkt het juist een prachtige locatie en een oase van rust en groen. Er is een buitenlokaal en op een zuil bij de toegang staat de tekst van het VSV-lied. “Dat hebben Piet en ik samen geschreven,” vertelt adjunct-directeur Gido van de Broek. “Het is op de melodie van het clublied van Barcelona. De leerlingen hebben het ook gezongen bij de onthulling van het beeldje en het wordt regelmatig gezonden. Heel erg leuk en het geeft ook een soort onderlinge verbinding.”

Lein en Leun
Het beeldje werd onthuld door Lein en Leun, die net als de VSV allebei honderd jaar oud zijn. Lein en Leun zijn geen onbekende voor de leerlingen van de VSV. “Sinds het begin van de viering zijn Lein en Leun in alle klassen te vinden,” vertelt Gido van de Broek, die ook nog eens opvallend op Lein lijkt. “Ze zijn eigenlijk in het leven geroepen met het idee om de kinderen op een speelse manier te leren hoe het leven er honderd jaar geleden uitzag. Dus ze hebben verteld hoe er toen les werd gegeven, welke lessen ze kregen, welke spelletjes ze speelden en ga zo maar door.” Lein en Leun zijn inmiddels een begrip geworden op de VSV. “De kinderen hebben ook al ontdekt dat het beeldje op het schoolplein Lein en Leun voorstelt van toen ze jong waren. Het is heel leuk om te zien dat kinderen er langs lopen en dan Leintje en Leuntje goeiedag zeggen. Ze zijn met grote regelmaat nog eens teruggekomen bij ons op school en ze zullen ook in de toekomst ongetwijfeld nog terug komen.”