Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Actie voor autovrije Zeilmarkt en speeltuin

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Op ludieke wijze hebben inwoners van de binnenstad aandacht gevraagd voor de verkeerssituatie op de Zeilmarkt. Probleem is dat de Zeilmarkt steeds vaker wordt gebruikt als parkeerplaats voor auto’s en de handhaving hier niet op ingrijpt. Riet Teeuwsen is al sinds mei 2021 bezig om de zaak onder de aandacht van de gemeente te krijgen, maar is er inmiddels achter gekomen dat de gemeente moeilijk bereikbaar is waar het om deze kwestie gaat.

“Voor de lockdownperiodes werd de Zeilmarkt geregeld gebruikt als speelplaats door kinderen uit de buurt,” schetst Riet Teeuwsen de problematiek. “Maar na de coronaperiode zijn de kinderen niet meer terug gekomen en wordt de Zeilmarkt steeds vaker gebruikt als parkeerplaats voor auto’s en daar is de markt natuurlijk niet voor bedoeld.” Sinds mei vorig jaar heeft Teeuwsen ettelijke keren aan de bel getrokken bij de gemeente: vier keer de telefoniste gesproken, twee keer met handhavers gesproken, drie keer met het secretariaat van het college van burgemeester en wethouders gebeld en een keer een brief naar de burgemeester geschreven. “Maar het heeft allemaal tot niets geleid. Er is gewoon geen contact met de gemeente te krijgen hierover.”

Lint
De ludieke actie van de omwonenden die vorige week donderdag plaatsvond bestond uit het ophangen van een spandoek waarin aandacht wordt gevraagd door speeltuin De Oude Stad, een eveneens lang lopend dossier, en een gebreid lint dat er voor zorgde dat auto’s niet langer op de Zeilmarkt konden komen. “We hebben het lint samen met bezoekers van het Tuinhuis gebreid, gelukkig maar, anders had ik nu nog zitten breien.”

Speeltuin
Ook werd aandacht gevraagd voor Speeltuin de Oude Stad die al enkele jaren gesloten is. “De gemeente heeft de subsidie in 2017 stopgezet omdat het toenmalige bestuur van de speeltuin geen jaarrekeningen meer indiende,” weet Teeuwsen. “Ik heb begrepen dat er al een nieuwe beheerder gevonden is, de speeltoestellen gekeurd kunnen worden en er nieuwe kandidaten zijn om zitting te nemen in het bestuur. Maar ook zij horen niets van de gemeente en kandidaat bestuursleden trekken zich weer terug omdat er gewoon geen schot in de zaak komt.”

Verkeersdeskundige
Hoewel de gemeente Vlissingen was uitgenodigd om de actie op het Spuiplein bij te wonen, was er namens de gemeente niemand aanwezig. “Er is wel iemand gekomen van de LPV en van de POV. Lilian Janse van de SGP was verhinderd. De LPV, POV en SGP gaan er nu vragen over stellen aan het college van burgemeester en wethouders, maar het is natuurlijk maar zeer de vraag of dat nog voor het zomerreces gaat gebeuren.” Afgelopen vrijdag heeft Teeuwsen dan toch bericht gekregen van de verkeersdeskundige van de gemeente. “Die komt deze week een kijkje nemen en daar is eigenlijk alle hoop op gevestigd. De oplossing is eigenlijk heel simpel en niet duur. Verplaats de bloembakken zodat de auto’s niet meer op de Zeilmarkt kunnen en dan is het opgelost. Hopelijk ziet de verkeersdeskundige dat ook in. Verder staat er ook een camera permanent op het plein gericht, als ze die beelden uitlezen dan kunnen ze zelf zien wat er aan de hand is.”