Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Voorlopig toekomstbeeld Spuikom: veel groen en water

VLISSINGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 5 juli 2022 de voorlopige Visie Spuikom vastgesteld. De voorlopige Visie Spuikom wordt de ambitieuze en lonkende gebiedsvisie voor het gebied tussen Boulevard Bankert en de Badhuisstraat.


In de gebiedsvisie staan groen- en waterkwaliteiten centraal. Denk aan een groot gebied centraal in de Spuikom, waar ruimte komt voor ontspanning en natuur. Op de huidige parkeerterreinen is plaats voor nieuwe bebouwing. Het aantal parkeerplaatsen wordt uitgebreid, maar wel uit het zicht en onder de grond. Een pier vanuit zee maakt een in het oog springende verbinding tussen de boulevards en de Spuikom. In maart begon de bespiegelingsfase en kon iedereen reageren op de toen gepresenteerde schetsvisie. Tachtig betrokkenen hebben hierop gereageerd, zowel inwoners, marktpartijen, experts als gemeenteraadsleden. Mede op basis van de bespiegelingen is een voorlopige Visie Spuikom opgesteld.


Voorlopige Visie Spuikom

De voorlopige Visie Spuikom schetst vier deelgebieden: de Grote Spuikom, de Kleine Spuikom, het Duun en de Spuiwal. In de Grote Spuikom komt een groot open wateroppervlak met tweeoevers. Bij de recreatieve oever aan de kant van de boulevard is ruimte voor sport, spel en ontspanning. Aan de kant van de Badhuisstraat is een groene, ecologische oever met dichtere begroeiing en kansen voor natuur. In de  Kleine Spuikom  blijven de bestaande groene kwaliteiten belangrijk en worden deze verder ontwikkeld. Dit typische duinbosje wordt toegankelijker, maar de ruigte staat nog steeds centraal. Het Duun  is het nieuw stedelijk front achter Boulevard Bankert richting de Grote Spuikom met doorzichten naar de boulevards. Er is genoeg ruimte voor ondergronds parkeren. De sfeer van de Walcherse duinen wordt de stad in getrokken. Bij de Spuiwal bij de bioscoop bevindt zich de entree om de verbinding te leggen met het centrum. Wonen, cultuur en vrije tijdsbesteding krijgen hier een plek. De bebouwing sluit aan bij het gebied. Parkeren is ondergronds voorzien, net zoals de mogelijkheid voor een deel van het vrijetijdsprogramma.


Inspraak

Uniek is het perspectief wat geschetst wordt voor de Spuikom over 100 jaar. De uitdagingendoor de klimaatveranderingen, met name de zeespiegelstijging, zorgen ervoor dat we nu al moeten nadenken over de verre toekomst. In het kader van de Europese samenwerking in het SARCC interreg partnerschap is hiervoor samen met de TU Delft een innovatief model voor gebiedsontwikkeling ontwikkeld. Samen met kennispartners en andere kuststeden wordt gekeken naar de mogelijkheden om kuststeden vitaal te houden en weerbaar te maken bij een stijgende zeespiegel. De voorlopige Visie Spuikom is tot stand gekomen in een traject met diverse mogelijkheden voor betrokken inwoners om mee te denken. Nu volgt een inspraakperiode van zes weken voor de voorlopige Visie Spuikom. Dit is de laatste stap om de Visie Spuikom definitief te maken, de besluitvorming. De inspraak duurt van 7 juli tot en met 18 augustus 2022. Het college wil in het 4e kwartaal van 2022 de Visie Spuikom ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorleggen.[n]