Burgemeester Van den Tillaar krijgt het eerste exemplaar van de brochure overhandigd.
Burgemeester Van den Tillaar krijgt het eerste exemplaar van de brochure overhandigd. Foto: Wim Heijstek

Historie Jacobskerk in nieuwe brochure

VLISSINGEN - De Stichting Instandhouding Sint Jacobskerk heeft de geschiedenis van de kerk beschreven in een nieuwe brochure: De kerk bekeken. Afgelopen vrijdag kreeg burgemeester Bas van den Tillaar het eerste exemplaar overhandigd uit handen van de schrijvers Tamme Seijnstra en Jaap van Luijk. De brochure is voor 2 euro te koop bij de kerk en boekhandel 't Spui.

DOOR JOEP BREMMERS

Cor Zuiddam is voorzitter van de Stichting Instandhouding Sint Jacobskerk en legt uit waarom er is gekozen om met een nieuwe brochure te komen: "De Sint Jacobskerk is in wezen een icoon van de stad Vlissingen. Het is een muziekkerk die niet alleen regionaal maar ook landelijk gezien een kerk met een akoestiek en mogelijkheden die uniek is. Het werd tijd om de kerk beter te presenteren en dan kun je natuurlijk niet met een A-4'tje aankomen."


Rijke geschiedenis
De nieuwe brochure mag er dan ook zijn, in twintig pagina's wordt de geschiedenis van de Sint Jacobskerk en wat er allemaal te zien is in de kerk uit de doeken gedaan. Zo schetsen de auteurs Tamme Seijnstra en Jaap van Luijk een beknopte bouwgeschiedenis, de brand in 1911 die de kerk grotendeels verwoestte, het glas-in-loodraam dat is gewijd aan Michiel de Ruyter, de predikantenborden waarop de namen van de voorgangers door de jaren heen staan genoteerd, de rouwborden van onder meer de familie Lampsins, de Loodsschoener en Hoogaars die in de kerk hangen, het pelgrimsbeeldje en de koperen doopbogen, het komt allemaal aan bod. Uiteraard wordt ook het orgel besproken dat is gebouwd door de firma Flentrop uit Zaandam en sinds 1968 in gebruik is.


Vooruitkijken
De Sint Jacobskerk is eigendom van de Protestantse gemeente Vlissingen maar de toren is eigendom van de gemeente. Zuiddam: "De kerk wordt steeds meer gebruikt voor evenementen en dat willen we graag verder uitbreiden. Je moet vooruitdenken. In Vlissingen waren ooit zo'n 17 kerken. Hoeveel er over vijf jaar nog zijn is maar de vraag. Dus we moeten een nieuwe visie op de kerk ontwikkelen. Hoe creƫer je gastvrijheid als organisatie?. Hoe merkt de bezoeker in de praktijk de service, het gastheerschap en sociale verantwoordelijkheid van onze vrijwilligers? Bezoekers moeten zich thuis voelen in de Sint Jacobskerk. Des te belangrijker is het de vrijwilligers te complimenteren, te bedanken voor het besteden van hun vrije tijd aan het vrijwilligerswerk. Het is van groot belang in een vrijwilligersorganisatie vrijwilligers te laten weten hoe hun energie, enthousiasme en hun inzet voor de evenementen wordt gewaardeerd."


Vrijwilligers
De Sint Jacobskerk wordt draaiende gehouden door zo'n honderd vrijwilligers. "Dat lijkt heel veel," zegt Zuiddam. "Maar we hebben ook veel mensen en we kunnen ook nieuwe vrijwilligers gebruiken, qua leeftijdsopbouw werken we momenteel toch veel met oudere mensen en we zouden ook graag jongere vrijwilligers hebben. Ook hebben er toch wel wat vrijwilligers zicht teruggetrokken door de corona omdat met toch wat huiverig is gewonden."[n]