Carolien en Jeroen van Waarde.
Carolien en Jeroen van Waarde. Foto: Robert Odekerken

‘Het was spannend om hier samen aan te beginnen’

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

Carolien en Jeroen van Waarde zijn de drijvende krachten achter restaurant De Brass in Goes. Ze vertellen over hoe werk, leven en toekomstwensen.

Is een eigen zaak altijd al een droom geweest?

Carolien: Het was een droom die we altijd al hadden. Iedere vakantie hadden we het er weer over en bespraken hoe we het zouden aanpakken.
Jeroen: Ik werkte al lange tijd als chef-kok voor een baas en was eraan toe om iets voor mezelf te beginnen. We begonnen een half jaar voordat Corona uitbrak, maar dat wisten we toen natuurlijk niet. Het werd een snelcursus in ondernemen.
Carolien: Het was spannend om hier samen aan te beginnen. Ook al zijn we al lang samen, het is geen garantie dat je ook kunt samenwerken. We kunnen soms botsen in onze karakters en ik wist niet hoe dat zou gaan uitwerken. Ik heb Jeroen op een manier leren kennen waardoor ik hem nog leuker ben gaan vinden.
Jeroen: We moeten ervoor waken dat we het niet alleen maar over de zaak hebben en dat we onszelf erin verliezen. Gelukkig houden onze kinderen ons bij de les en praten we aan tafel ook over andere dingen. De zaak is onze passie, een derde kind. Het is fijn om erover te praten. Doordat we een verschillende achtergrond hebben, hebben we ook een andere kijk op dingen. We versterken elkaar en doen alles weloverwogen.
Carolien: Ik heb economie gestudeerd en ben na mijn afstuderen in het bankwezen gaan werken. Dat doe ik nu 24 jaar en ik heb het er nog steeds naar mijn zin. Doordeweeks werk ik bij de bank en in het weekend in de zaak. Mijn kennis uit het bankwezen kan ik gebruiken voor de financiële kant van De Brass, een leuke combinatie. Gasten een leuke avond bezorgen geeft energie, dus het is niet erg dat het soms drukke weken zijn.


De Brass zit op een geweldige locatie in Goes. Hoe zijn jullie hier beland?

Jeroen: Voorheen zat hier De Zeekoe en later Brasserie d’Anvers. In september 2013 ontstond er een brand, waarna ik als chef-kok mee mocht denken over de herinrichting. Het was fijn om het vertrouwen van de eigenaren te hebben. Het voelde soms als ondernemen, al weet ik nu dat het echt iets heel anders is om eigenaar van een zaak te zijn, dan alleen chef-kok. De eigenaren wisten van onze droom een eigen zaak te openen en ze gingen met ons in gesprek. We kregen de mogelijkheid, waar we dankbaar voor zijn. We wonen dichtbij en hebben goed contact met andere ondernemers en buurtbewoners.

Hoe zijn jullie de coronatijd doorgekomen?

Carolien: We wisten niet wanneer er weer geld binnen zou komen en met welke regels we te maken zouden krijgen en welke regelingen er waren. Dat maakte het lastig om keuzes te maken. Er ging meer geld uit dan dat er erin kwam. Gelukkig had ik goed inzicht in hoe we ervoor stonden en kwamen we er goed doorheen.
Jeroen: Het was een heftige tijd. Na een week zijn we To Go opgestart. Toen we weer open mochten zijn we ook lunch gaan draaien. Het is motiverend om te zien hoe goed de lunch ontvangen wordt door gasten. Dat geeft ons energie. We gingen er volle bak voor. We hebben het beste uit iedereen weten te halen. Daarbij hebben we goed contact gehouden met gasten en lieten we onszelf goed zien op sociale media.
Carolien: Voor de teamspirit zijn we op dinsdagochtend met het hele team gaan sporten en dat doen we nog steeds. Een heftige tijd, maar we hebben er veel van geleerd. Met de kennis van nu zouden we het zo weer doen. Het was niet leuk, maar we zijn dankbaar dat het gelopen is zoals het is gelopen.
Jeroen: Het team is hechter geworden door de uitdagingen van corona. We gingen er samen voor. We geven ze de ruimte en zetten hen in hun kracht, zoals ik dat zelf ook vroeger heb mogen ervaren. Het is mooi om te zien hoe hecht het team is, het is echt één team. Zowel keuken als bediening helpen elkaar waar het mogelijk is. Onze gasten geven ons dat ook vaak terug, ze zien het werkplezier en voelen onze passie.

Wat doen jullie als jullie niet werken?
Jeroen: Ik vind het lekker om mijn hoofd leeg te maken met sport, maar ik heb daar niet altijd tijd voor. Ook in muziek vind ik een uitlaatklep, lekker plaatjes draaien. We kopen graag vinyl van artiesten die we live gezien hebben. Sommige platen hangen aan de muur.
Carolien: In de zomer gaan we ook graag naar het strand of uit eten. We houden van een simpel leven. We vinden het leuk om de wereld te zien en willen over een jaar of vijftien met een camper gaan rondreizen. We zijn vijf jaar geleden met een camper door Canada gereden. Dat was zo’n geweldige ervaring. ‘s Ochtends wakker worden, een koffietje en een broodje nemen, wat rijden. Je ontmoet zomaar mensen en maakt een praatje. Dat is een leven waar we gelukkig van worden.

Hoe moet dat dan met de zaak?
Carolien: Emma zou de zaak misschien wel over willen nemen, maar dat moet ze niet alleen doen. Het is te heftig om er alleen voor te staan. Ik zou dat haar niet gunnen. Als ze een partner heeft waar ze, net als wij, goed mee kan samenwerken, dan wel. Ze komt af en toe meehelpen in de keuken, om de sfeer te ervaren. Ze is nog te jong om mee te werken. Tygo werkt wel mee, maar hij heeft geen ambitie om de zaak over te nemen. Wie weet veranderen ze nog in hun ideeën, die keuze is aan hen.
Jeroen: Wat de toekomst brengt zien we tegen die tijd wel. Het werk dat we nu doen is heel gaaf en we doen het met volle overgave en passie. Samenwerken met het team brengt ons zó veel, dat het niet erg is dat ons sociale leven wat minder is. Het is voor een bepaalde tijd heel mooi, maar je moet ook op tijd stoppen. We werken hard, totdat we er genoeg van hebben. Dan starten we de motor van een camper.

Met wie zou je rond de keukentafel willen zitten?
Jeroen: Met Thérèse en Jonnie Boer van De Librije. Ze hebben een prachtig bedrijf en zijn heel creatief in hun ondernemerschap. Het is enorm knap wat zij presteren op dat niveau. Ik denk dat de manier waarom wij met ons team werken, lijkt op de manier waarom zij het doen. Net als zij willen we onze gasten een heerlijke middag of avond bezorgen, de boel de boel laten, zodat ze de tijd vergeten. Daar doen wij het voor. Als we dan zien dat gasten voor ons omrijden of speciaal naar Goes komen, is dat een kroon op ons werk.[n]

Naam en leeftijd:
Carolien (45) en Jeroen (44) van Waarde

Werk:
Eigenaren restaurant De Brass, sinds september 2019

Huwelijkse staat:
getrouwd en twee kinderen: Tygo (15) en Emma (13)

Hobby’s:
muziek, sporten, vakantie