Programmeur en trafficmanager Ralph van Zuren.
Programmeur en trafficmanager Ralph van Zuren. Foto: Annet Eekman

Film by the Sea maakt zich op voor 24e editie

VLISSINGEN – In de aanloop van Film by the Sea, dat dit jaar in CineCity plaatsvindt van 9 tot 18 september, komen in De Bode een aantal mensen aan het woord die nauw betrokken zijn bij de organisatie van het gerenommeerde filmfestival. Zo ook Ralph van Zuren, programmeur en trafficmanager.


DOOR JESSICA ROVERS


Naar eigen zeggen is Ralph van Zuren altijd groot filmliefhebber geweest en is zijn rol binnen Film by the Sea, nadat hij de eerste editie van het festival als bezoeker bijwoonde, de afgelopen jaren steeds verder gegroeid. “Ik werd een aantal jaar geleden door de toenmalige directeur gevraagd om bij een klankbordgroep mee te denken over de programmering." Sindsdien bemoeit hij zich jaarlijks met de programmering van Film by the Sea.

Filmkennis
"Ik had al de nodige filmkennis en heb ook jaren terug met veel plezier in een videotheek gewerkt. Mijn functie nu bestaat eigenlijk uit drie delen: die van programmeur, trafficmanager en planner. Ik houd mij voornamelijk bezig met het onderhouden van de contacten met distributeurs en salesagents in binnen- en buitenland om de films aan te leveren en stel vervolgens een draaischema samen. Ook zorg ik er voor dat al het materiaal, inclusief posters en dergelijke hier heen komt”.


Festivalkader
Ralph heeft een duidelijke visie op wat een filmfestival goed maakt. “Elke film heeft een doel”, stelt hij. “Niet alleen moet deze kwalitatief goed zijn, ook moet de film passen in het festivalkader en geschikt zijn voor het Zeeuwse/Nederlandse publiek. Sommige films passen weer beter bij een Amerikaans of Frans publiek. Je leert op een gegeven moment hoe het publiek reageert op bepaalde films. We weten steeds beter wat passend is."

Boekverfilmingen
"Ik kan zelf een film heel mooi vinden maar als een film niet past bij de identiteit van het festival, is deze niet geschikt. We zijn gespecialiseerd in boekverfilmingen en dit jaar hebben we weer films van over de hele wereld: IJsland, Spanje, Italië, Zweden, Frankrijk en Canada”.


Passie
Voor Ralph is één ding het allerbelangrijkste: “Ik hou er van om er voor te zorgen dat het publiek tevreden de zaal uitloopt. Film is van jongs af aan een passie van mij geweest. Ik heb film altijd gezien als één van de belangrijkste kunstvormen omdat hierin veel verschillende klassieke kunstvormen worden samengevoegd."

Waardevol
Van Zuren vindt het bijzonder dat een festival als Film by the Sea uitgerekend in een provincie wordt georganiseerd en niet in de Randstad. "Ik vind het heel mooi dat ik in één van de kleinste provincies woon maar dat we wel het vier na grootste filmfestival van Nederland organiseren. Dat vind ik heel waardevol. Het is de moeite waard om daar alles voor te doen én ik doe dat met alle liefde”.[n]