Afbeelding

Lerarentekort in Zeeland houdt komende jaren aan

THOLEN - De krapte binnen het onderwijs in Zeeland is in het afgelopen jaar sterk toegenomen. Ondanks diverse initiatieven om het tekort aan te pakken, houdt de krapte in het onderwijs aan, zo is de verwachting. Het nieuwe schooljaar begint bijna en sommige scholen weten nu al dat er komend jaar knelpunten gaan ontstaan: klassen worden steeds groter en soms staan er ongekwalificeerde leerkrachten voor de klas.


Het onderwijs kampt met tekorten, mede doordat het aantal WW-uitkeringen – direct inzetbare docenten – blijft dalen en het aantal vacatures stijgt. In juli 2022 waren er in Zeeland 47 WW-uitkeringen voor docenten en onderwijsassistenten. Dat is een daling van 34 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij waren er in het eerste kwartaal van 2022 bijna 100 openstaande vacatures voor dezelfde beroepen in Zeeland, een stijging van 57 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In het eerste kwartaal van 2021 gold voor pedagogische beroepen in Zeeland een krappe arbeidsmarktspanning. Inmiddels is er zelfs sprake van een zeer krappe arbeidsmarktspanning.


Exacte vakken 

In het voortgezet onderwijs verschillen de tekorten per vak. Voor exacte vakken (wis-, natuur- en scheikunde) en talen (klassieke talen, Nederlands, Duits en Frans) is de vraag naar docenten al langere tijd (veel) groter dan het aanbod aan nieuwe leerkrachten in Zeeland. Deze docenten hebben daardoor zeer goede kansen op werk. In 2026 wordt in Zeeland een tekort verwacht van gemiddeld 4,4% (50 fte) voor alle vakken.

Het lerarentekort in het basisonderwijs kent een minder lange historie. In 2016 was er landelijk nog een overschot aan leerkrachten basisonderwijs. Sindsdien nam de spanning geleidelijk toe. In 2021 was de arbeidsmarktspanning ook voor leraren basisonderwijs in Zeeland ‘krap'.[n]