Afbeelding
Foto: Annet Eekman

VLISSINGEN - Op meerdere plekken in de gemeente Vlissingen is afgelopen zaterdag de Burendag gevierd. Zo kwamen ook op het grasveldje aan de Boterbloemlaan buurtbewoners bij elkaar om samen een gezellige dag te hebben en te verbroederen.


De jaarlijkse Burendag is een initiatief van het Oranjefonds het Douwe Egberts en wordt jaarlijks op de vierde zaterdag van september gehouden. Het doel van de Burendag is om zoveel mogelijk buurtbewoners met elkaar in contact te brengen omdat juist die ontmoeting er voor zorgt dat buurten leuker, socialer en veiliger worden. 

Boterbloemlaan

De Burendag aan de Boterbloemlaan is georganiseerd door Marian Koolwijk. "We doen dit al een jaar of zeven. Door corona was het een paar jaar wel wat moeilijker. We krijgen geld van het Oranjefonds om bijvoorbeeld een springkussen te kunnen huren. Het wordt weliswaar ieder jaar een beetje minder, maar we kunnen er toch iets leuks mee doen." 

Samenhang

Koolwijk vindt het belangrijk om een evenement als Burendag te organiseren. "Het creƫert meer samenhang in de buurt en het is meteen een stimulans om je samen voor de buurt in te zetten."

Hotdog
Zo stond er op het grasveldje een stormbaan/junglebaan, een tent met koffie, thee, koeken, cake en frisdrank en was er muziek van DJ Antoine en boer Theo. "We wilden het eigenlijk nog wat groter doen, maar we twijfelden in verband met het weer. Er was heel slecht weer afgegeven maar tot nu toe valt het ontzettend mee." De burendag duurde tot acht uur 's avonds. "We wachten eens af wat het weer doet en dan maken we straks misschien nog broodjes hotdog voor de kinderen."

Hondenpoep

De buurtbewoners zetten zich niet alleen tijdens de Burendag voor hun buurt in. Koolwijk: "We ruimen hier ook regelmatig met elkaar op. De burendag is ook meteen een stimulans om de boel een beetje schoon te houden, ook qua hondenpoep. Er hangen ook zakjes voor de hondenpoep zodat het meteen netjes kan worden opgeruimd. Het is belangrijk dat het een schoon veldje blijft waar kinderen kunnen spelen."[n]