Afbeelding

Kwart minder WW-uitkeringen in Zeeland dan jaar geleden

Door: Redactie Algemeen

Het aantal WW-uitkeringen ligt al maanden op een historisch laagtepunt en die daling heeft zich afgelopen maand voortgezet. De afname was in de meeste sectoren, met een afname van slechts een aantal WW-uitkeringen, voelbaar. De grootste afname is te zien bij de uitzendbedrijven. Ook bij de overheid nam het aantal WW-uitkeringen afgelopen maand af. In sectoren als de horeca, detailhandel en landbouw is de daling van het aantal WW-uitkeringen, met een zeer lichte toename, tot een einde gekomen. In het najaar ligt het gemiddeld aantal werknemersbanen in de landbouw volgens het CBS zo’n dertig procent lager dan in de zomer.

In oktober 2022 daalde het aantal WW-uitkeringen wederom licht. Afgelopen maand werden in Zeeland 2.345 WW-uitkeringen verstrekt. Dit is een afname van 2,2 procent ten opzichte van de maand september. Vergeleken met een jaar geleden nam het aantal WW-uitkeringen met ruim een kwart af.

Kansrijke beroepen
Voor de provincie Zeeland is onderzocht welke beroepen momenteel kansrijk zijn. Het gaat om ongeveer 175 beroepen waar momenteel de kansen op het vinden van een baan hoogt zijn. Deze kansrijke beroepen geven richting aan mensen die op zoek zijn naar ander werk of nadenken over (om)scholing. In iedere sector zijn kansrijke beroepen te vinden. In Zeeland zijn vooral veel kansberoepen te vinden in technische sectoren en in de zorg en welzijnssector, terwijl ook veel financieel-administratieve en juridische beroepen een goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt bieden. Er zijn talrijke (om)scholingstrajecten in de provincie die tot doel hebben werkzoekenden, maar ook werkenden op te leiden voor deze kansrijke beroepen.