Afbeelding

64 cliënten van ’s Heeren Loo verhuizen naar Rittenburg

Door: Marielja ten Bruggencate Bedrijvig Nieuws

MIDDELBURG – Verhuizen is voor iedereen spannend. Een nieuwe omgeving met nieuwe geluiden. Je spulletjes op een andere plek. Andere buren. Voor de bewoners van ’s Heeren Loo is de verhuizing extra spannend. Sommige krijgen voor het eerst in hun leven een eigen badkamer en eigen woonkamer.

‘s Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking hun leven in te vullen, zoals zij dat zelf willen. Van jong tot oud, in bijna heel Nederland en ook in de Middelburgse wijk Rittenburg, waar deze maand een woon- en dagbestedingslocatie voor 64 cliënten geopend is.

Extra speciaal

De accommodatie bestaat uit twee vleugels met daartussen een grote tuin, die in het voorjaar door de eigen groenvoorziening van ’s Heeren Loo ingericht zal worden. Een grote fietsenstalling staat in de schaduw van oude bomen, die tijdens de bouw zoveel mogelijk behouden zijn. Peter Mooibroek, directeur bedrijfsvoering, vertelt: “Dit is het terrein van voormalig Vijvervreugd en het Arduin Spiegeltheater. Sommige bewoners hebben nog in Vijvervreugd gewoond of gewerkt. Dat maakt deze locatie extra speciaal.”

In mei 2021 begon de bouw, ruim een jaar later kunnen de bewoners er hun intrek in nemen. “De oude locaties waren zeer verspreid over Walcheren. De gebouwen waren verouderd en dat gaf voor de cliënten geen fijne woonomgeving. Het betekende veel reisbewegingen, wat geld kost. Maar ook dat de zorgprofessionals weinig contact hadden met elkaar en daardoor moeilijk van elkaar konden leren. Doordat ze nu gecentreerd bij elkaar wonen, zijn er minder nachtdiensten nodig om iedereen van de zorg te voorzien die nodig is. Er wordt gewerkt aan nog vijf nieuwe locaties in onder andere Vlissingen, Goes, Kapelle en Middelburg.”

Ver weg

Tweeëndertig cliënten nemen hun intrek in de kamers van het groepswonen. Er zijn vier groepen bestaande uit acht bewoners. Aan weerszijden van de woonkamer en keuken liggen vier studio’s met ieder een eigen badkamer. Op de bovenverdieping zijn tweeëndertig appartementen voor mensen die zelfstandig, met begeleiding, kunnen wonen. José is een van hen. “Ik woonde hiervoor in Koudekerke in een groep. Dat was klein en ver weg van de stad. Nu kan ik makkelijk naar buiten.” Ze heeft haar woonkamer en slaapkamer naar eigen smaak ingericht. Haar vriend Eddie is daarbij komen helpen. “Het is wel wennen, want het is stiller dan wonen op een groep. Gelukkig is er altijd begeleiding in de buurt aan wie ik iets kan vragen.” Voor de bewoners van de appartementen is er ook een gezamenlijke woonkeuken waar de maaltijd gedeeld kan worden of samen tv gekeken kan worden.

Veilige thuisbasis

Aan een van de twee woongebouwen is een dagbestedingslocatie aangebouwd. In verschillende groepen worden spelletjes en activiteiten gedaan. De dagbesteding is ontwikkelingsgericht, waarbij de dromen en wensen van iedere cliënt centraal staan. Wat wil hij, wat vindt hij leuk en hoe wil hij zich ontwikkelen. Zo worden de cliënten levenslang en levensbreed ondersteund. “Deze nieuwe locatie is levensloopbestendig, waardoor het een veilige thuisbasis kan worden voor iedereen die hier woont.”

Peter Mooibroek.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe bewoonster José met haar vriend Eddie.
Afbeelding