Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Vrijwilligers ruimen strand op

Door: Redactie Algemeen

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag werd er gejut langs de Vlissingse kust. Niet omdat er waardevolle schatten zouden zijn aangespoeld, maar vanwege het plastic en ander afval dat er helaas altijd te vinden is. Dat is de reden achter de Plastic Jutten Tour. 

De tour is een initiatief van Stichting Doe Mee, Verlos de Zee! Dit is een landelijk initiatief dat mensen wil inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken. De stichting is in 2010 ontstaan op de stranden van Goeree Overflakkee. De stichting werkt samen met gemeenten om zogenaamde jutbakken te plaatsen. Dit zijn bakken die het doel hebben mensen uit te nodigen afval op de stranden te jutten en op te ruimen. Inmiddels zijn er meer dan 160 jutbakken langs de Nederlandse en Belgische kustlijn te vinden. 

De voorzitter van de Stichting, Monique Jankowski, is vanaf het begin betrokken bij Doe Mee, Verlos de Zee! Monique: "Ik liep vaker op het strand op te ruimen. Sommige mensen dachten zelfs dat ik een taakstraf had. Gelukkig durfde iemand me toch aan te spreken. Steeds meer mensen gingen mee helpen opruimen. Toen ik in het magazine van Natuurmonumenten las over het Doe Mee, Verlos de Zee initiatief besloot ik de jutbakken naar Zeeland te halen."

Litterati
Door de Plastic Jutten Tour wordt het belang van de jutbakken extra onder de aandacht gebracht. Tijdens een vergadering van de stichting opperden vrijwilligers Fleur Hoondert en Mario Montenegro het idee voor de opruimtour langs de Walcherse kust. Fleur: "Het is handig om met meerdere mensen te lopen. En gezellig, als afsluiting drinken we samen nog even wat." Hoe meer deelnemers, hoe meer plastic er wordt opgeruimd en hoe meer bekendheid de stichting krijgt. Fleur: "Vrijwilligers vertellen het door aan vrienden, familie en bekenden. Dat zorgt voor een grotere opbrengst en meer bekendheid van Doe Mee, Verlos de Zee." Het verzamelde afval wordt geregistreerd in de app Litterati. Op deze manier wordt een database aangelegd. Fleur: "Dat kan bijvoorbeeld waardevol zijn voor studenten die een scriptie schrijven. Aan de hand van de cijfers in de app kunnen zij een onderzoek starten. Wanneer er bijvoorbeeld veel meer plastic aan de Walcherse kust zou aanspoelen; hoe komt dat? Welke conclusies kun je dan trekken?" De Plastic Jutten Tour vond de hele maand november plaats maar natuurlijk kan er altijd alleen of in groepsverband plastic en ander afval worden gejut. Monique: "Graag zelfs. Als het maar in de bak belandt!" Meer informatie is te vinden op www.verlosdezee.nl.