Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

VLISSINGEN-OOST - Fort Rammekens is eigendom van Staatsbosbeheer en is een deel van het jaar voor publiek toegankelijk. Rondleidingen worden er gegeven door vrijwilligers, waaronder Radboud Mensonides die vijf jaar geleden werd gegrepen door het fort.


Mensonides was voorheen vrijwilliger bij de Stichting Landschapsbeheer Zeeland. "Ik heb toen geholpen bij een project waarin historische boerderijen werden geïnventariseerd," vertelt Mensonides. "Zo ben ik me in geschiedenis gaan verdiepen. Toen het project bij landschapsbeheer stopte ben ik vrijwilliger bij Fort Rammekens geworden." Met trots laat Mensonides de nieuwe expositie zien die in enkele ruimtes van het fort staat opgesteld. Aan de hand van panelen wordt de geschiedenis van het fort verteld. "Gedrukt op speciaal doek zodat het bestand is tegen vocht, we zijn er erg blij mee." Maar het publiek kan voorlopig nog niet van de nieuwe presentatie genieten. In de wintermaanden is Fort Rammekens voorbehouden aan vleermuizen en worden er geen rondleidingen gegeven. "Toen ik hier begon als vrijwilliger wist ik helemaal niets van het fort en ben toen onderzoek gaan doen. Ik had zelf al een boekje gemaakt en toen bleek er al een boek in de maak te zijn. Dus ik heb mijn onderzoek beschikbaar gesteld voor het grote boek en mijn bijdragen zijn verder uitgediept. Dus toen ben ik een folder gaan maken en heb ik de teksten voor de expositie geschreven." 

Vanaf april is het fort weer geopend voor bezoekers en verzorgt Mensonides weer de rondleidingen. "We hebben een puzzeltocht voor grote kinderen en voor kleinere kinderen een speurtocht." Vrijwilligers zorgen niet alleen voor de openstelling van Fort Rammekens en de rondleidingen maar voeren ook een groot deel van het onderhoud uit. "Dat noem ik de groenploeg," zegt Mensonides. "Die maaien het gras netjes en voeren het onderhoud uit aan het groen. Maar we kunnen nog altijd vrijwilligers gebruiken," besluit Mensonides. Wie geïnteresseerd is kan zich aanmelden via zeelandzuid@staatsbosbeheer.nl.[n]