Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Woensdrechtse historie krijgt waardering

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Het jaar 2021 begon met de uitreiking van de Woensdrechtse Waarderingsprijzen over 2020 en het jaar werd afgesloten met dezelfde prijzen voor 2021. Jan van Elzakker en Louis Minnebach, Bart van der Veen en Jim Raaijmakers en Eugene Jansen ontvingen de Woensdrechtse Waarderingsprijs.

Vorig jaar werden de Woensdrechtse Waarderingsprijzen voor het eerst uitgereikt, als vervanging van de Promotieprijs. Dit gebeurde toen tijdens de alternatieve, digitale, Nieuwjaarsreceptie. Omdat er in 2022 door alle coronamaatregelen geen Nieuwjaarsreceptie plaatsvindt, ook niet in alternatieve vorm, werden eind vorig jaar de Woensdrechtse Waarderingsprijzen 2021 al uitgereikt.

Onze jongens in Indië
Jan van Elzakker en Louis Minnebach brachten in 2021 hun tweede boek uit, namelijk ‘Onze jongens in Indië 1945-1950’. Dit boek gaat in op een verzwegen geschiedenis, namelijk die van de strijd in Indië. Door het boek kwam deze geschiedenis tot leven en werden de verhalen van maar liefst 140 Indiëgangers uit de Zuidwesthoek eindelijk eens verteld. Met het boek konden Jan en Louis vooral bijdragen aan meer kennis over Indonesië, maar ook aan meer inzicht over de rol van de Woensdrechtse Indië-gangers en begrip te vragen voor wat zij hebben meegemaakt daar. “Het is echt een mooie waardering en de trofee krijgt dan ook een mooi plaatsje”, aldus Jan en Louis.

Slag om Woensdrecht
Bart van der Veen en Jim Raaijmakers maakten samen een film waarin ooggetuigen van de Slag om Woensdrecht aan het woord kwamen. Met de documentaire, die inmiddels al door meer dan 5.000 mensen van begin tot einde werd bekeken, wilden Bart en Jim de Slag om Woensdrecht in leven houden. Zodat de verhalen van deze ook wel vaak vergeten oorlogsgeschiedenis toch behouden blijven voor het nageslacht en de jongere generaties. Want de Slag om Woensdrecht was er eentje, waarbij maar liefst 22 dagen lang gevochten werd over een gevechtsfront van bijna 20 kilometer lang. Jim en Bart bleken enorm blij met deze blijk van waardering. “Je doet het er niet voor, maar het doet je wel wat als blijkt dat je een gewaardeerd werk hebt geleverd”, aldus Bart.

Histories uit de ZuidWestHoek
Eugene Jansen kreeg ook een Woensdrechtse Waarderingsprijs 2021, omdat hij maar liefst zes boeken heeft geschreven over de historie van Woensdrecht en omgeving. Zijn zesde en laatste boek heet Histories van de ZuidWestHoek en werd in 2021 uitgebracht. Zijn eerste boek verscheen twintig jaar geleden. De rode lijn in al zijn boeken is het beschrijven van de bekende Woensdrechtse polders en hun eeuwenlange historie. In zijn laatste boek komt dan ook een polder aan bod, namelijk de geschiedenis van de Ossendrechtse Noordpolder en de watermolen die hier ooit stond. Maar het boek verhaalt ook over het meisje Amalia en de oude Hoeve de Vos. “Het was een echte verrassing om de Woensdrechtse Waarderingsprijs te krijgen. Maar ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Je moet het echt leuk vinden om dit te doen, maar het is zoveel waard als je in de historie iets nieuws ontdekt.”

Afbeelding
Afbeelding