Reanimatiecursus hervat met extra coronabudget

GEMEENTE WOENSDRECHT - De 65 personen die vorig jaar door de coronamaatregelen geen reanimatiecursus met AED-gebruik hebben kunnen volgen, kunnen dat alsnog gaan doen. De gemeente stelt de EHBO-verenigingen hiervoor ruim 2.000 euro ter beschikking uit het coronacompensatiebudget. 


“Met deze bijdrage kunnen de EHBO-verenigingen ook de 65 personen die nog op de lijst staan opleiden”, aldus wethouder Lars van der Beek. “We hebben sinds 2006 een dekkend netwerk van AED’s door gezamenlijke inzet van de gemeente, EHBO-verenigingen, bedrijven, instanties en giften van burgers. Dat er mensen zijn die deze apparaten goed kunnen bedienen, is net zo belangrijk. Daar willen we als gemeente in investeren. Door de coronacrisis konden echter niet alle geplande cursusavonden doorgaan. De coronaregeling is er precies om dit soort zaken te kunnen compenseren.” 


In 2020 werd in de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen om de kosten te betalen van een reanimatiecursus met AED-gebruik, zodat inwoners opgeleid konden worden om eerste hulp te kunnen verlenen bij een hartstilstand. Ruim 200 belangstellenden meldden zich hiervoor aan. "135 mensen konden de cursus wel al volgen, de overige 65 niet. Met de 2.000 euro komt het totale budget voor de cursussen uit op zo'n 5.000 euro.” De gelden gaan vooral naar de EHBO-verenigingen in Ossendrecht en Hoogerheide/Woensdrecht. "Huijbergen had zich niet ingeschreven en Putte heeft destijds de cursussen al zo voortvarend opgepakt, dat hier al genoeg mensen zijn opgeleid." Herhaling en bijscholing worden overigens niet vergoed. "Dat is een eigen verantwoordelijkheid."