Afbeelding
Foto: Windvisualisaties.nl ZE-BRA

‘We stappen naar de Raad van State’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT – Al maanden spreekt de groep Windstil Ossendrecht zich uit tegen de in Ossendrecht geplande windmolens van windpark ZE-BRA. Ook Milieuvereniging Benegora is het niet eens met deze plannen. De publicatie van de vergunning voor het windpark in november 2021 betekent dan ook een beroep bij de Raad van State.

Volgens Just Jansz van Windstil Ossendrecht is er in de afgelopen maanden intensief contact geweest met de gemeente en de politiek in Woensdrecht en ook met de gemeente Reimerswaal als bevoegd gezag voor het windpark. “Helaas heeft de coalitie in Woensdrecht het laten liggen en het niet opgenomen voor de belangen van de inwoners, ondanks al onze inzet. Er is wel namens de gemeente Woensdrecht een zwaarwegend advies uitgebracht, maar de gemeente Reimerswaal heeft hier niets mee gedaan. Ook zijn zienswijzen van tafel geveegd.” Daarom is besloten het verzet voort te zetten. “Hiervoor is inmiddels ook de vereniging Windstil Ossendrecht 2.0 opgericht.”

Normen

Dit verzet houdt in dat Windstil Ossendrecht 2.0, maar ook milieuvereniging Benegora, naar de Raad van State stappen. Benegora voert daarbij de eigen strijd, terwijl Windstil Ossendrecht 2.0 daarbij gebruik maakt van de diensten van mevrouw mr. dr. J.G.L. van Nus van Dokk Advocaten. DOKK Advocaten is gespecialiseerd in het adviseren en procederen omtrent windturbines in Nederland en leidde onder mevrouw mr. dr. van Nus onder meer tot de baanbrekende uitspraak van de Raad van State op 30 juni 2021 over Windpark Delfzijl Zuid. In deze uitspraak staat onder meer dat overheden de algemene windturbinenormen niet zonder meer mogen gebruiken. “Deze uitspraak wordt voor windpark ZE-BRA echter genegeerd. De vergunning voor ZE-BRA is dan ook gebaseerd op de oude regels, waarvan de Raad van State heeft gezegd bij Windpark Delfzijl Zuid dat dit niet kan.” Volgens Jansz is er dan ook een kans dat de Raad van State niet akkoord gaat met de vergunning voor windpark ZE-BRA. “De Raad van State moet binnen een half jaar een uitspraak doen, maar er lopen zo’n 20 tot 25 procedures rond windparken in heel Nederland. Of deze termijn gehaald gaat worden is dus nog maar de vraag.” 

Overleg

Niet alleen Windstil Ossendrecht 2.0 wendt zich tot de Raad van State, ook Benegora heeft beroep aangetekend. “Wij richten ons in ons bezwaar specifiek op de geluidsoverlast van de windmolens, maar hebben ook een separaat bezwaar ingediend op het gebied van natuur. Dat hebben we gedaan met meerdere natuurorganisaties in Zeeland en Brabant”, aldus Bert Zwiers, secretaris van Benegora. Volgens Zwiers dreigt met de twee windturbines van ZE-BRA het geluidsniveau voor Ossendrecht nog verder overschreden te worden. “Terwijl er ook stillere alternatieven zijn qua turbines.” Voor het natuurbezwaar is er nog overleg met de initiatiefnemers van het windpark. “We hopen vooral slachtoffers te voorkomen onder de fauna. De zeearend vliegt bijvoorbeeld in het gebied rond, maar ook de wespendief en lepelaars. Wij willen voorkomen dat vogels tegen de molens vliegen. Dat kan opgelost worden met een simpel detectiesysteem, waar wij van hopen dat hier ook in geïnvesteerd gaat worden.”