Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Spektakel tussen oud en jong in Hoogerheide

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE – Geen zwaaiende vlaggen of luide aanmoedigingen vanuit publiek, geen VIP-tent, catering of duizenden supporters, geen Mathieu van der Poel of Wout van Aert aan de start. Maar wel een titanenstrijd tussen ervaring en de nieuwe aankomende lichting, alternatieve VIP-loges in de aanliggende appartementengebouwen en bovenal twee prachtige wedstrijden over de Brabantse Wal. Dat was de GP Adrie van der Poel 2022.

Normaal helpen bij de GP Adrie van der Poel zo’n 250 tot 260 vrijwilligers mee om het evenement op te bouwen tot zoals we dat kennen uit alle voorgaande jaren. Maar dit jaar was alles anders. Voorafgaand aan de grote dag gaf voorzitter Jan Prop al aan dat de vrijwilligers voor de organisatie van grote waarde zijn. “Dit jaar waren er door het ontbreken van het publiek veel minder vrijwilligers nodig. In plaats van normaal zo’n 250 tot 260 zijn er nu zo’n 120 vrijwilligers actief geweest. Maar ook deze mensen hebben weer zo ontzettend veel werk verzet de afgelopen tijd. Daarvoor zijn we ze als organisatie meer dan dankbaar.” 

Balkon
De vrijwilligers waren zichtbaar en onzichtbaar aanwezig tijdens het evenement. Ze stonden langs de hekken als bijvoorbeeld stewards, hulppost of waren na de race present om te helpen bij de eerste afbouw van het parcours, zoals het doorknippen van de tiewraps aan de spandoeken. Maar zonder diezelfde vrijwilligers was er dus niet eens een koers of een parcours geweest. Een koers die noodgedwongen vanuit de woonkamers thuis gevolgd moest worden op de televisie. Hoewel er natuurlijk ook een aantal gelukkigen waren die aan het parcours woonden en zo vanuit hun eigen VIP-loge aan huis het beste uitzicht hadden op de koers. Of men nu echter thuis voor de televisie zat of op het balkon stond: iedereen werd verwend met twee prachtige wedstrijden.

Titanenstrijd
Allereerst stonden de Elite Dames aan de start in Hoogerheide. Waar alle ogen toch vooral een beetje gericht waren op Lucinda Brand, die een dag eerder nog in Hamme won, stonden aan de start ook andere grote namen, zoals Marianne Vos, en jonge toppers als Puck Pieterse en Fem van Empel. Er ontwikkelde zich tussen de ervaren rotten Brand en Vos een ware strijd, waarbij Pieterse en Van Empel als jonge honden de ervaring durfden aan te vallen. Het was steeds stuivertje wisselen, totdat Marianne Vos in de laatste ronde haar moment pakte en er vandoor ging. Soeverein kwam ze als eerste over de finish, gevolgd door Brand en Pietserse. In het eindklassement van de wereldbeker eindigde Brand als eerste, bij de dames U23 werd Puck Pieterse de eindwinnares. Bij de heren was de wedstrijd net zo spannend als bij de dames. Lars van der Haar en Quinten Hermans reden in eerste instantie aan kop, totdat Van der Haar viel en de achtervolgers in zijn val meenam. De Brit Tom Pidcock kon hierdoor aan de leiding komen met een redelijk gat naar zijn achtervolgers. Uiteindelijk sloot Eli Iserbyt als eerste bij Pidcock aan, gevolgd door Michael Vanthourenhout en Van der Haar. Iserbyt kon echter in de laatste ronde een klein gaatje slaan, voldoende om de winst binnen te halen. Van der Haar kwam in de sprint als tweede over de finish gevolgd door Pidcock.