Afbeelding
Foto: RSC De Zuidwesthoek

‘Er is vooralsnog geen spoor van onze fietsen’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT – Het was een grote schok voor wielervereniging RSC De Zuidwesthoek: in plaats van een volle fietsenstalling was er alleen maar leegte. In totaal zijn 30 mountainbikes van de vereniging gestolen, die hierdoor zwaar gedupeerd is. Door middel van een doneeractie hoopt de vereniging wat geld in te kunnen zamelen om de vele kinderen onder de leden weer te kunnen laten trainen.

Volgens Annelies Welschot-Leenaars, secretaris bij RSC De Zuidwesthoek, kwam de diefstal op 24 januari aan het licht. “Een mevrouw vond een fiets in het bos en herkende die als een fiets van het Zuidwesthoek College. Ze bracht de fiets naar de school en de conciërge nam deze in ontvangst. Omdat het een fiets van onze vereniging was, wilde hij deze in de stalling zetten, maar daar kwam hij erachter dat deze leeg was.” De dieven hebben langs de achterkant van de stalling, buiten het zicht van de camera’s van de school, een gat gemaakt, waarna de fietsen uit elkaar zijn gehaald en via het gat verdwenen. “De stalling was geheel aangepast na een vorige diefstal van 22 racefietsen in 2018. Maar door de fietsen uit elkaar te halen is het ze nu toch gelukt wederom 30 fietsen mee te nemen.”

Strop
Voor de vereniging is de diefstal een enorme strop. “Fietsen is sinds corona natuurlijk booming. De halve wereld is gaan fietsen en ook onder de jeugd is fietsen erg populair. Dat merk je ook als je bij een willekeurige fietsenwinkel binnenstapt. Op zijn vroegst zijn er eind 2022 nieuwe mountainbikes leverbaar.” Daarmee is direct duidelijk hoe zwaar gedupeerd RSC De Zuidwesthoek is, want nieuwe fietsen zijn nu dus zeer schaars. “Elke week trainen er bij ons 20 tot 40 kinderen op de mountainbikes. Ook geven we jaarlijks aan zo’n 300 kinderen clinics via scholen en BSO’s uit de regio. De diefstal kost ons dus ook onze inkomsten.” Verzekerd waren de fietsen niet, omdat dit voor een kleine vereniging als RSC De Zuidwesthoek niet betaalbaar en haalbaar was. “Daarom hebben we ook een doneeractie opgezet, om zo te proberen toch nog wat fietsen te kunnen regelen en om onze jeugdleden toch te kunnen laten trainen.”

Leveranciers
De vereniging heeft weinig hoop iets van de fietsen terug te vinden. “Waarschijnlijk zijn ze direct de grens overgegaan met onze fietsen. We houden wel online handel in de gaten, maar er is tot nog toe nog geen spoor van onze fietsen terug te vinden. We hebben wat tips nagetrokken, maar we hebben geen idee in welke hoek we moeten zoeken. Het is wat dat betreft ook wel een beetje ijdele hoop.” Om de kinderen toch te kunnen laten fietsen, zijn ze in gesprek met leveranciers, om zo misschien toch wat fietsen te kunnen regelen. “Ook proberen we wat te regelen met onze omgeving, al is het aanbod beperkt. Het zijn ook trainingsfietsen, geen gewone mountainbikes. Maar we willen onze jeugd van 6 tot en met 12 jaar zo snel mogelijk weer laten fietsen.”

De gestolen fietsen zijn zwart met blauw van het merk Giant, type Talon. Het gaat om fietsen met bandenmaat 27,5 inch en framematen S/M en L. Op de zadelbuis zijn de fietsen gemerkt. De link naar de doneeractie is te vinden op de website www.rsc.dezuidwesthoek.nl.