Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Manifest moet gemeente helpen met vergroenen

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - Het is een beetje vreemd om te spreken over een ‘erfenis’ bij een springlevende persoon, maar toch is het boekje ‘Woensdrecht, groene gemeente!’ in principe precies dat. Het manifest is een verslag van alle opmerkingen en zorgen van Huub Juijn (88), jarenlang een vurig pleitbezorger voor het behoud en uitbreiding van de Woensdrechtse natuur. Samen met vertegenwoordigers van Namiro en Benegora ontvingen de wethouders Hans de Waal en Jeffrey van Agtmaal een exemplaar.

Bijna 50 jaar is Huub Juijn lid van Namiro. Tijdens vergaderingen van Namiro uitte Huub regelmatig zijn opmerkingen en zorgen over het natuur- en groenbeleid in de gemeente Woensdrecht. “Woensdrecht is een groene gemeente, maar er zijn nog veel verbeteringen mogelijk. In al die jaren heb ik diverse punten ter verbetering genoteerd. Met het boekwerk hoop ik dit in praktijk te kunnen brengen.” Het groene manifest kan in zekere zin gezien worden als de erfenis van Huub Juijn, want hij heeft, met het oog op zijn leeftijd, aangegeven het stokje graag over te dragen aan een jongere generatie. Met Fred Severin namens Namiro en Jos van Wesel namens Benegora zijn twee mensen benaderd en bereid gevonden het vele advieswerk van Huub voort te zetten. 

Op papier
Volgens Bert Zwiers, secretaris en penningmeester van Benegora, had Huub het tijdens vergaderingen vaak over het Woensdrechtse landschap en wat hierin beter kon. “Wij hebben toen aangegeven als Namiro en Benegora dat hij alles maar eens op papier moest zetten. Op die manier kunnen we al de kennis van Huub namens Benegora en Namiro in overleg met de gemeente verder uitwerken.” Al voor de coronacrisis was Huub gestart met de voorbereidingen om alles op papier te zetten, maar door alle beperkingen kon het manifest nu pas overhandigd worden aan de wethouders de Waal en Van Agtmaal. De overdracht richting Namiro en Benegora heeft wel al eerder plaatsgevonden. “We hebben toen een rondgang gemaakt door de gemeente, waar Huub alle locaties heeft laten zien met betrekking tot zijn opmerkingen. Ook heeft hij daarbij gewezen op de behaalde resultaten op het gebied van natuurbehoud en het gemeentelijke openbare groen. We gaan op korte termijn ook met de groendeskundige van de gemeente op pad met het manifest op zak.”

Voorbeelden
Volgens Benegora en Namiro is het mede aan de inbreng van Huub Juijn in de afgelopen jaren te danken dat de gemeente Woensdrecht het groen en de natuur in de gemeente meer leeft leren waarderen. “Er zijn in het verleden heel veel landschapselementen geschrapt en dat is mij wel een doorn in het oog. Al rijdend en lopend door het landschap zie je al die veranderingen en dat komt niet altijd ten goede  van”, aldus Huub. Voorbeelden die aan bod komen in het manifest zijn onder meer de Parkzone Scheldeweg-Koepeltje, woonwijk De Hoef en diverse landschapselementen, waarbij Huub ook actiepunten aandraagt ter verbetering van de situatie. Huub zelf is in ieder geval blij dat de twee milieuverenigingen samen met de gemeente met zijn boekwerk aan de slag gaan. “Ik ben blij dat zij het overnemen, want we moeten er samen voor gaan.”