Wat is het behouden waard in Woensdrecht?

GEMEENTE WOENSDRECHT - In de gemeente Woensdrecht wordt hard gewerkt aan een Beleidsnota Cultureel Erfgoed en de Kerkenvisie. Voor die laatste is de hulp is ingeroepen van Monumentenhuis Brabant, maar ook u, als inwoner van Woensdrecht, mag uw inbreng uiten.


Een werkgroep onder leiding van Dees Verbeek, de voorzitter van de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Zuidwesthoek (SBCEZ), heeft aangeboden de gemeente hierbij met raad en daad bij te staan. Monumentenhuis Brabant heeft onlangs, in de persoon van drs. Harrie Maas, contact opgenomen met de werkgroep. De ontmoeting vond plaats in de Protestantse Kerk in Ossendrecht. Meteen al werd duidelijk, dat veel belang wordt gehecht aan de informatie die de werkgroep gaat verzamelen en aandragen. Belangrijk is in dit verband het bepalen van wat allemaal de moeite van het behouden, beschermen, koesteren en propageren waard is. En daarbij is het zeer gewenst, dat zo veel mogelijk inwoners van de gemeente meedenken en meepraten. Als individu, of als groep, club, vereniging of instelling.


Kerkenvisie

Op dit moment wordt vooral gewerkt aan de Kerkenvisie. Natuurlijk denken we daarbij aan historisch waardevolle, gezichtsbepalende kerktorens en -gebouwen. Maar minstens even belangrijk zijn de veel ‘kleinere’ zaken: kapelletjes, pastorieën, Mariagrotjes, wegkruisen, kerkenpaadjes, maar ook immaterieel erfgoed, zoals processies, kerkelijke feesten, heiligenverering (Zuster Marie-Adolphine), en kerkelijke instellingen zoals Charitas. De werkgroep roept dan ook alle bewoners van de gemeente Woensdrecht op om tijdens de komende dagen eens goed om zich heen te kijken en na te gaan: wat moet behouden blijven? De werkgroep zou het dan ook bijzonder op prijs stellen, als u uw gedachten over dit onderwerp zou willen opsturen naar de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Zuidwesthoek op het e-mailadres Erfgoedzuidwesthoek@gmail.com. Zo kunt u op uw eigen wijze bijdragen aan het beschermen van wat u onmisbaar acht voor uw persoonlijke huidige en toekomstige leefomgeving en die van uw kinderen.[n]