Afbeelding
Foto: Gian van Eekelen

‘Magisch om je eigen cd vast te mogen hebben’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT - Nog maar 17 jaar oud, maar met een stem die menig blues-liefhebber tot vervoering brengt. Nienke Dingemans uit Ossendrecht bracht eind 2021 haar debuutalbum ‘Devil on my Shoulder’ uit en begin februari kreeg ze te horen dat haar cd genomineerd is voor de Dutch Blues cd Awards 2021.

De nominatie voor de Dutch Blues cd Awards 2021 kwam voor Nienke onverwacht. “Ik was wel gevraagd om de cd in te sturen voor de Award, maar er stonden zoveel cd’s tussen van mensen die enorm goed zijn, dat ik er niet op rekende. Ik wist wel wanneer ongeveer bekend werd wie de genomineerden zouden zijn, dus ik heb mijn mail veel gecheckt die tijd. En toen kreeg ik dus een mailtje met daarin ‘Gefeliciteerd’. Echt bizar om mee te maken.”

Podcast
Muziek is voor Nienke iets waar ze haar ziel en zaligheid in kan leggen. “Als kind zong ik altijd al en vanaf mijn elfde had ik ook zangles. Op de middelbare school kwam ik ook in aanraking met de piano en ging ik piano- en gitaarles volgen. Ik vond het allemaal heel interessant. Best bijzonder, want mijn vader en moeder zijn eigenlijk helemaal niet muzikaal.” Sinds haar veertiende zingt ze in de Bergse bluesband Mindblow. Samen met de gitarist van de band werd ze gevraagd om te spelen tijdens een Fat Tuesday Party. “Daarbij speelden we het nummer ‘I Put a Spell on You’. Dat speelden we altijd al met de band, maar die dag werd er ook een opname van gemaakt.” Die opname bereikte Simon Keizer van Nick & Simon en hij nodigde Nienke uit voor een interview voor zijn podcast. Dat interview gaf Nienke een zetje richting meer bekendheid. “Ik zit op het Roncalli in Bergen op Zoom en tijdens een voorlichtingsavond werd ik aangesproken door een mevrouw met ‘jij bent toch dat meisje van de podcast van Simon?’ Het is dan wel grappig dat je herkend wordt.”

Uniek
Dat Nienke als zeventienjarige de blues zingt is best opmerkelijk. “Het is geen muziekgenre dat veel jongeren aanspreekt. Maar voor mij is de blues een heel directe en ook pure uiting van je gevoel. Sommige mensen zeggen dat ik een oude ziel heb, maar het past ook wel bij mijn karakter.” Wat Nienke uniek maakt, is dat ze een erg volwassen stem heeft. “Ik ben klein van stuk en jong en dan klopt het plaatje vaak niet met wat er uit komt. Daarnaast zijn er in Nederland weinig vrouwen actief in de blues.” In de blues moet je iets unieks hebben, maar talent is ook hard nodig. Daarover beschikt Nienke overduidelijk. Voor haar debuutalbum schreef ze zelf alle teksten en bedacht ze ook alle akkoordenschema’s. “Het inspelen en inzingen kostte het meeste tijd, het schrijven van de liedjes het minste. Als ik inspiratie heb, is het als een soort mechanisme en schrijf ik het zo op.” De cd is ingespeeld met de hulp van de door de wol geverfde muzikanten Joost Verbraak en Jan van Bijnen. “Het moment dat ik na al die maanden mijn muziek terug hoorde was magisch. Het was een droom om mijn eigen cd te hebben en als je deze dan in handen hebt en het exact klinkt zoals je het vooraf in je hoofd hoorde, dan is dat echt magisch en emotioneel.”

Stemmen op Nienkes cd kan tot 1 maart via https://www.dutchbluesfoundation.nl/dutch-blues-awards/cd-stemformulier