Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Woensdrecht opent harten voor Oekraïners

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - In de nacht van woensdag 23 op donderdag 24 februari vielen Russische militairen Oekraïne binnen. Sindsdien is er sprake van een oorlog, waarvoor vele Oekraïners op de vlucht geslagen zijn. Ver weg van het strijdveld slaan inwoners in de gemeente Woensdrecht de handen ineen om de vele vluchtelingen te helpen, op wat voor manier dan ook. 

Op 12 maart werd de Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne gehouden. Ook de gemeente Woensdrecht deed hier aan mee, maar de initiatieven die vanuit het Woensdrechtse worden opgezet, gaan verder dan slechts één dag. Volgens burgemeester Steven Adriaansen raken de beelden op televisie en internet van menselijk leed en verwoesting iedereen. “Gelukkig zien we dat Nederland gul geeft en dat er allerlei acties op touw gezet worden. Ook in de gemeente Woensdrecht worden inzamelacties gehouden en bieden mensen slaapplaatsen aan. Mensen stellen hun hart en soms ook letterlijk hun huis open voor de vluchtelingen. De solidariteit met Oekraïne is hartverwarmend en biedt de getroffenen hoop.” 

Slaapplaatsen
Alleen al in de gemeente Woensdrecht zijn bijvoorbeeld al bijna honderd potentiële slaapplaatsen aangeboden voor Oekraïense vluchtelingen, beschikbaar op korte termijn. Het gaat hierbij om particuliere initiatieven, maar ook bij bedrijven en instellingen. In het Broederhuis in Huijbergen worden al een aantal Oekraïners opgevangen, vier moeders met zeven kinderen in de leeftijden van 2 tot 15 jaar. In een mum van tijd werden allerlei goederen ingezameld door de Woensdrechtse burgers, variërend van matrassen, beddengoed tot handdoeken, om de mensen goed op te kunnen vangen. Ook reden inwoners vanuit de gemeente naar de Pools-Oekraïense grens om mensen op te halen voor opvang in Nederland.

Inzameling
Een inzameling van goederen vindt plaats bij diverse bedrijven en scholen, waaronder bij uienverwerkingsbedrijf Snebo in Ossendrecht. Snebo zet hiervoor de eigen transporten in. Volgens Amanda Snepvangers van Snebo heeft het bedrijf namelijk ook een vestiging in Polen, waar ook zo’n honderd Oekraïners werken. “Het was voor ons dan ook vanzelfsprekend om vanuit Nederland onze hulp aan te bieden. De spullen worden hier in Ossendrecht ingezameld en gaan in ieder geval nog zeker één keer met ons transport mee naar Orchowo in Polen, voor de Oekraïense vluchtelingen die door Snebo naar Polen zijn gehaald of voor de mensen in Oekraïne zelf.” Ook scholen zetten zich met hun leerlingen in voor Oekraïne. Op basisschool ‘t Paviljoen in Ossendrecht werd met een speciale actiedag al 1845,27 euro opgehaald voor Giro 555 en ook andere basisscholen, waaronder Ste. Marie in Huijbergen, Klim-Op in Hoogerheide en Fortuna in Woensdrecht zamelden duizenden euro’s in voor Oekraïne via Giro 555. Van sponsorloop en het ophalen van lege flessen tot de verkoop van knutselwerkjes, zelfgemaakte gebakjes en het wassen van auto’s: hoe jong ook, iedereen leeft mee. Vanuit Woensdrecht met het hart op de juiste plaats, voor hen die huis en haard achter moesten laten voor onvoorstelbaar oorlogsgeweld.