Afbeelding
Foto: Roland Pijnen

‘De saamhorigheid maakt het leuk’

Door: Roland Pijnen Algemeen

WOENSDRECHT - Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: lid HSV Het Spanjooltje Laurence Pijnen.

Laurence Pijnen (44) is ondertussen 30 jaar lid bij hengelsportvereniging Het Spanjooltje. Via een familielid die ook vist is hij gaan wedstrijdvissen, waar hij tot op de dag van vandaag fanatiek mee bezig is; de drijfveer voor Pijnen om door te gaan is om op sportief vlak WK’s te bereiken. “De passie voor het vissen gaat zo ver”, legt hij uit. In 2008 kwam hij in het bestuur terecht, in 2013 werd hij voorzitter. Met zijn frisse blik moest hij de vereniging nieuw leven inblazen.

Frisse blik
Het voormalige bestuur wilde niet op zelfde voet verder. Toen heeft Pijnen, samen met anderen, de handen ineen geslagen en een volledig nieuw bestuur gevormd. “Door de 6 á 7 commissies is het veel makkelijker om zaken te organiseren en te regelen”, aldus Pijnen. HSV Het Spanjooltje pacht verenigingswateren van onder andere Rijkswaterstaat en Evides. Na vijftig jaar wil de voorzitter een viswater dat toegeëigend is aan de vereniging. “In het verleden waren er gesprekken met de raad waar nooit iets concreets uitkwam.” Hij kan er niet in komen, want waar een wil is, is een weg en een viswater zorgt voor sociale controle, is hij van mening. “Het wordt onderhouden. Daardoor hoeft iemand niet door een struikgewas met zijn of haar hond lopen.”

Professioneel
“Ik ben jarenlang intensief en professioneel wedstrijdvisser geweest, voornamelijk op het zoute water”, vertelt Pijnen. Hij heeft zelfs de nationale selectie bereikt, waarvoor hij af en toe wordt uitgezonden naar het buitenland. Dit jaar vist hij in België internationale wedstrijden tegen België en Engeland. “Het is vanuit een hobby een passie geworden.” Pijnen acht de kans groot dat hij op een dag naar het WK gaat. “De kans is reëel aanwezig. Door veel te vissen, te trainen en zaken op een andere manier te benaderen wil ik dit bewerkstelligen. Maar er is nog wat werk aan de weg en het geluk moet enigszins meezitten.”

Uitje
Bij Non Plus Ultra, het restaurant waar de vereniging samenkomt, wordt de inschrijving gedaan en komen leden na de wedstrijd samen. De sociale samenhang was gedurende de coronacrisis laag. “Dat mistte we wel”, zegt Pijnen. De vereniging telde in 2013 480 leden, net vóór de coronacrisis zo’n 1000 leden en op dit moment 1350 leden. “Mensen zijn hun oude hobby’s gaan oppakken”, aldus Pijnen, die de derde helft het belangrijkste van het verenigingsleven noemt. “De saamhorigheid maakt het leuk. Mensen zien het echt als een uitje.”