Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Big Brother-avontuur Julio zit erop

Door: Roland Pijnen Algemeen

HOOGERHEIDE - Het Big Brother-avontuur van Julio Neves Dias (43), deelnemer aan de realityserie, is gestrand. De Hoogerheidenaar zat zeven weken in het Big Brother huis. De tijd, die voor Neves Dias erg leerzaam was en hem in het dagelijkse leven tot denken heeft gezet, had hij voor geen goud willen missen. 

Camera’s en microfoons hielden Neves Dias 24 uur per dag in de gaten in het huis met relatief beperkte voorzieningen. Deelnemers, die elkaar moeten nomineren voor vertrek waarmee de sociale druk wordt opgevoerd, kozen de in Hoogerheide woonachtige Portugees met Kaapverdische roots. De laatst overgebleven deelnemer wint een geldprijs, waar Neves Dias tot zijn teleurstelling geen aanspraak meer op maakt. Hij werd door de televisiekijkers uit het huis gestemd.

Avontuur
Het was even wennen voor Neves Dias om zijn plek te vinden binnen de groep. Hij voegde zich twee weken later, na het vertrek van Kitty, bij de groep. Ondanks deze onvoordelige start, heeft hij het naar zijn zin gehad, met name tijdens de ‘Love Week’ in de – hoe kan het ook anders – week van 14 februari (Valentijnsdag). Julio’s dochter, die toevallig die week jarig was, liet van haar horen. Net als zijn man, waarmee hij – misschien dan toch niet geheel ontoevallig – die week een trouwjubileum had. “Dat was prachtig. Ik heb mijn gezin enorm gemist.” Naast contact vanuit huis, kreeg hij ook berichten van volgers. Zijn Instagram account rijst qua volgersaantal de pan uit; voorheen had Neves Dias een aantal honderd volgers, nu zijn dat er meer dan tienduizend. “De berichten, allemaal positief, waren hartverwarmend.” Dat waren de enige invloeden van buitenaf, want de serie kenmerkt zich door deelnemers die op elkaar worden aangewezen. Of Neves Dias zich een BN’er kan noemen, weet hij niet. “Ik word in de supermarkt aangesproken. Maar hoef niet vermomd de straat op.” Neves Dias, die zich bekommert om de mensen om zich heen, heeft de hechte groep weten te bereiken. “Ik ben loyaal. Het zit niet in mijn karakter om in iemands gezicht te lachen en degene achter zijn of haar rug om te nomineren. Het spel tactisch spelen was daarom lastig.” Volgens Neves Dias is dat een pré om de dans te kunnen ontspringen. “Als ik de persoonlijke relatie met andere deelnemers opzij had gezet, had ik er wellicht meer uitgehaald.”

Leerproces
Neves Dias, die het huis als een afspiegeling van de maatschappij ziet, heeft vrede met het feit dat dit zijn eindstation is. “Ik kan weer onbeperkt koffie drinken”, lacht hij. “Het avontuur was intens. Ik ben mezelf tegengekomen en ben meer bewust geworden van de mensen om me heen.” In het dagelijkse leven voert Neves Dias, eigenaar praktijk JND Coaching & Counseling, coachgesprekken met mensen die vastlopen in communicatie, patronen en beslissingen. Wat hij in het Big Brother huis heeft geleerd, neemt Neves Dias mee. Wat hij ook meeneemt, of beter gezegd doorzet, is zijn doorzettingsvermogen gedurende het avontuur. “Vorig seizoen lagen er bordspellen, dit seizoen niet. Onze creativiteit werd op de proef gesteld. Van tape, die bedoeld was om een merk op kledingstukken af te plakken, maakten we een Mens Erger Je Niet spel, een waslijn, een bal en spelkaarten, die ik heb bedacht en gemaakt. Ik heb mezelf nagegeven: geef niet te snel op.”