Informateur gaat het gesprek aan met politieke partijen

GEMEENTE WOENSDRECHT – De verkiezingsuitslag is bekend en dus wordt er gewerkt aan het samenstellen van een nieuwe gemeenteraad en een nieuwe groep wethouders. Om dit in de gemeente Woensdrecht voor elkaar te krijgen is informateur Toine Theunis inmiddels in gesprek gegaan met alle politieke partijen die zitting nemen in de nieuwe raad.


DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


In de nieuwe gemeenteraad is de verdeling als volgt: ABZ met 8 zetels, het CDA (4), D66 (2), AKT (2), VVD (2) en PvdA (1). De Conservatieve Partij behaalde geen zetel. Toine Theunis is aftredend wethouder in de gemeente Roosendaal en heeft daar al twee keer eerder als informateur opgetreden. Samen met griffier Kees Adriaanse van de gemeente Woensdrecht heeft Theunis zich de afgelopen weken voorbereid op zijn taak als informateur. “Ik heb onder meer de inhoud van de verschillende verkiezingsprogramma’s doorgenomen, maar de verschillen zijn lokaal niet groot. Daarom heb ik ook gekeken naar de onderlinge verhoudingen in bijvoorbeeld het politieke debat en de interactie tussen personen. Het doel is om een stabiel en krachtig goed bestuur te formeren die ook het onvoorstelbare en onverwachte aan kan. Een ploeg waarvan je weet dat die er staat als het nodig is, naast een goede en sterke raad. Dat hoort bij het politieke evenwicht dat je nodig hebt.”


Fokker Elmo

Inmiddels zijn de eerste gesprekken gevoerd met de politieke partijen. “Aan de hand daarvan maak ik een analyse. Er moet wel een lijn in zitten. Als informateur moet je je advies ook uit kunnen leggen.” Aan de hand van deze eerste gesprekken zal gekeken worden naar welke partijen betrokken worden bij de formatie van het college. Het advies van de informateur vormt vaak de basis voor de formatie. Volgens Theunis is het gezien de recente ontwikkelingen in de gemeente Woensdrecht, met onder meer de overheveling van de werkzaamheden van Fokker Elmo naar Papendrecht, van groot belang voor Woensdrecht dat een nieuw bestuur snel aan de bak kan. “Met aantutten is niemand gediend. We moeten naar een bestuur toe die kwesties met elkaar kan oppakken.”[n]