Subsidie voor verenigingen blijft ook in 2023 gelijk

GEMEENTE WOENSDRECHT - In de gemeente Woensdrecht wordt al sinds jaar en dag door zo'n 100 verenigingen gebruik gemaakt van een waarderingssubsidie voor verenigingen. Met deze subsidie kunnen verenigingen van betekenis blijven voor de samenleving. Daarom heeft het College van burgemeester en wethouders verenigingen voor 2023 al financiële duidelijkheid gegeven door de subsidie gelijk te houden. 


DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN 


Volgens wethouder Lars van der Beek heeft het college besloten de waarderingssubsidies voor verenigingen automatisch met een jaar te verlengen. Op die manier moet het voortbestaan van het verenigingsleven voorop komen te staan. "We zien liever dat verenigingen er zijn voor hun leden en dat ze activiteiten kunnen organiseren in plaats van dat ze moeten vergaderen om een subsidieaanvraag voor de komende jaren te regelen." Dat betekent dat voor 2023 geen nieuwe aanvraag nodig is en dezelfde subsidie behouden blijft. Tijdens de afgelopen coronajaren was een nieuwe aanvraag indienen ook niet nodig en werd de subsidie verlengd.


Nieuwe aanvraag

Normaal gesproken werkt de gemeente met een vierjaarlijkse subsidiebeschikking. De huidige subsidies gaan door de coronacrisis nu langer mee. De verwachting is dat er volgend jaar wel een nieuwe vierjaarlijkse aanvraag nodig is. Die zou dan vanaf 2024 in moeten gaan. Over het besluit voor 2023 ontvangen de betrokken verenigingen nog een brief. Voor andere subsidies en dus niet de waarderingssubsidie moeten organisaties wel een nieuwe aanvraag indienen.[n]