Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Scouting door de jaren heen in Den Aanwas

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT - In 2019 werden de voorbereidingen opgestart voor de nieuwste thematentoonstelling ‘Scouting door de jaren heen’ in Museum Den Aanwas in Ossendrecht. Maar door de coronacrisis stond de tentoonstelling zo’n twee jaar op pauze. Tot 10 april, want dan is de thematentoonstelling over de Woensdrechtse scouting eindelijk te bekijken!

Volgens John Mathijssen van Heemkundekring Het Zuidkwartier ontstond het idee voor een thematentoonstelling over de Woensdrechtse scouting na een gesprek met Ger de Heer, al sinds september 1961 lid van en betrokken bij Scouting Hoogerheide. “We wilden daarbij een beeld schetsen van de scouting door de jaren heen in heel de gemeente Woensdrecht. Want momenteel zijn er dan misschien alleen nog Scouting Hoogerheide en Scouting Ossendrecht, maar in Putte en Huijbergen zijn ook verenigingen geweest. Via Ger waren er nog contacten met de mensen van Putte en Huijbergen en er bleken ook nog spullen te zijn.” 

Toen en nu
Ger de Heer was zodoende vanaf het begin bij de tentoonstelling betrokken. “We zijn in 2019 begonnen met het overleg en de contacten en in maart 2020 hadden we al een klein deel van de tentoonstelling ingericht, maar toen kwam corona en was er niets mogelijk.” Maar van uitstel kwam geen afstel en dus is er nu zo’n twee jaar later toch een thematentoonstelling. “Al met al zijn we wat moeizaam weer van start gegaan met de opbouw van de tentoonstelling, want alles lag natuurlijk zo’n twee jaar stil. Maar er is een mooie tentoonstelling opgebouwd”, aldus Ger. De tentoonstelling volgt alle scoutingorganisaties in de gemeente door de jaren heen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de geschiedenis, maar ook naar hoe de scouting nu is ingericht. “Te zien zijn onder meer diverse foto’s en krantenknipsels, bijvoorbeeld over de Wereldjamboree in Nederland in 1995. Toen kwamen meerdere internationale scouts naar Hoogerheide, een bijzondere ervaring was dat. Maar ook de uniformen van de scoutingorganisaties en de diverse groepsdassen laten we zien. Ook tonen we diverse scoutingtechnieken.”

Geocaching
Speciaal voor de tentoonstelling is een geocachingroute uitgestippeld, die langs de diverse scoutinglocaties in de gemeente leidt. “Op die manier kunnen mensen zelf zien waar scouting zich in de gemeente bevindt of waar deze gevestigd was in Huijbergen en Putte. De route is te volgen met de fiets of met de auto.” Bij de voorbereidingen voor de tentoonstelling kwam overigens nog iets opmerkelijks naar voren. “We weten namelijk niet wanneer de scouting in Woensdrecht nu precies is opgericht. De cijfers hierover zijn niet officieel vastgelegd, dus eigenlijk is dit nog een groot mysterie. Dit mysterie zouden we graag nog oplossen.”

De thematentoonstelling is vanaf zondag 10 april te zien in Den Aanwas van 13.30 tot 16.30 uur. Om 11.00 uur op 10 april is er een lezing in Hotel Dekkers in Ossendrecht over de tentoonstelling. De tentoonstelling is iedere 2e en 4e zondag van de maand te bezichtigen tot en met zondag 22 oktober van 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.hkk-zuidkwartier.nl.