Afbeelding
Foto: Gemeente Woensdrecht

Coalitie krijgt vorm, nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

GEMEENTE WOENSDRECHT – Op 14, 15 en 16 maart jongstleden werden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Daarbij kwam ABZ als grote winnaar uit de bus, maar in Woensdrecht zijn meerdere partijen nodig om een coalitie te vormen. Terwijl de nieuwe gemeenteraad inmiddels geïnstalleerd is, is een coalitie van ABZ, CDA en D66 de eerste optie die nader uitgewerkt wordt.


DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


Om tot een coalitie te kunnen komen is er door informateur Toine Theunis, oud-wethouder van Roosendaal, met alle in de raad zittende partijen een gesprek gevoerd. “We zijn meteen aan de slag gegaan en al snel concentreerden de gesprekken zich op de vraag welke partij het motorblok van ABZ en CDA kon versterken. Beiden noemden de VVD en D66 als mogelijke samenwerkingspartner. De onderhandelings-delegaties van ABZ en CDA hebben vervolgens aangegeven een mogelijke coalitie met D66 verder te willen uitwerken”, aldus de informateur. De drie partijen ABZ, CDA en D66 zijn dan ook met elkaar in overleg over de hoofdlijnen van een coalitieakkoord, de kandidaat wethouders en de portefeuilleverdeling.


Afscheid en welkom

Terwijl er over de vorming van een coalitie dus nog overleg wordt gepleegd, is de nieuwe gemeenteraad inmiddels geïnstalleerd. Ook is er afscheid genomen van drie raadsleden uit de vorige raad, te weten Manus Bolders namens de VVD, Ruud Gaarkeuken namens de PvdA en Luc de Vos namens het CDA. De heer Bolders nam dit keer definitief afscheid van de raad, nadat hij in mei 2021 al afscheid nam, maar terugkeerde om de plaats van de verhuisde Robbert-Jan Willeboordse over te nemen. Voor de heer Gaarkeuken geldt dat hij door het verlies van een zetel voor de PvdA ook zijn plaats moest inleveren, maar hij blijft wel betrokken bij de gemeentelijke politiek namens de PvdA. De heer de Vos neemt hoogstwaarschijnlijk tijdelijk afscheid van de gemeenteraad, want met het CDA in de coalitie, komt er in de raad weer een plaatsje vrij door de invulling van een functie als wethouder namens het CDA. Tegenover het afscheid van deze drie leden stond de komst van een nieuw raadslid, al is dat een oud-gediende in de Woensdrechtse politiek. Oud-wethouder en -raadslid Martin Groffen is in de raad gekozen voor de VVD en keert daarmee op het oude honk.


Toespraak

Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad gaf burgemeester Steven Adriaansen in zijn toespraak aan dat de nieuwe raadsleden direct aan de slag moeten. "Het wordt steeds lastiger om de toekomst te voorspellen en vier jaar vooruit te kijken, want economische en maatschappelijke veranderingen gaan in een steeds hoger tempo en volgen elkaar snel op." Daarbij spelen diverse zaken een hoofdrol. Te denken valt aan de nog bestaande onzekerheden door de coronacrisis, maar ook nieuwe crisissen, zoals de energiecrisis met snel stijgende energieprijzen, de crisis op de woningmarkt met een gebrek aan met name goedkopere woningen en de oorlog in Oekraïne, die ook in Woensdrecht voelbaar is met de opvang van zo'n 50 gevluchte Oekraïners. "We krijgen medio volgend jaar ook te maken met het vertrek van Fokker Elmo uit onze gemeente naar Papendrecht. Het betekent onzekerheid voor veel werknemers die in deze regio woonachtig zijn. Hier liggen grote uitdagingen in de komende tijd, voor zowel gemeente, regio als Aviolanda." Toch is de burgemeester positief gestemd: "ik zie een raad die altijd de belangen van Woensdrecht en haar inwoners voorop stelt."[n]