Afbeelding
Foto: Roland Pijnen

Tekort aan bestuursleden en vrijwilligers bij RKVV Meto

HOOGERHEIDE - Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: lid RKVV METO Hans Theunis.


DOOR ROLAND PIJNEN


Een aantal jaren terug, werd toenmalige secretaris Robert van Kalmthout door het vertrek van Hans van Hoek als voorzitter doorgeschoven tot deze functie. Hij liet een lege plek achter, die werd opgevuld door Theunis. Nu Van Kalmthout inmiddels een halfjaar zijn functie naast zich neer heeft gelegd, zit de voetbalvereniging aan de Huijbergseweg in Hoogerheide zonder voorzitter. Daarnaast heeft RKVV Meto al anderhalf jaar geen hoofd technische zaken en vanaf volgend seizoen ook geen wedstrijdsecretaris daar ‘zeer gewaardeerd bestuurslid wedstrijdzaken’ Jac Broos een stapje terug doet. Deze gang van zaken, baart Theunis zorgen.


Nood is hoog
Naast sportpark Jac van Hoek is een oud papier stortplaats waar vrijwilligers, wel of niet lid, het verwerken en later elders inleveren. “Het is de belangrijkste levensader, ofwel inkomstenbron, van RKVV Meto”, legt Theunis uit. Gezien de leeftijd van deze mensen, kan fris bloed geen kwaad, naar wie op allerlei manieren wordt gezocht. Ondanks dat, gaat het werven van vrijwilligers lastig. “De situatie voor RKVV Meto wordt op deze manier steeds neipender”, aldus Theunis, die aan de bel trekt. “Vrijwilligers trekken immers de kar.” Naast de afname van het aantal vrijwilligers, is er al jaren een sterke afname in het ledenaantal onder senioren. RKVV Meto telt drie senioren teams, daar de vereniging in het verleden zeven teams onder de beschikking had. Namens RKVV Meto, zegt Theunis: "We willen graag weer een damesteam en hopen in de toekomst meer seniorenelftallen te verwelkomen."


Meer mogelijkheden
Het is des te jammer, nu er - mede ‘dankzij' de coronacrisis - meer mogelijkheden zijn. "We hebben een financiële buffer opgebouwd.” Bij thuiswedstrijden van RKVV Meto 4, elftal waar Theunis overigens ook in speelt, mag een ‘pupil van de week' de aftrap nemen en/of naar de keeper sprinten en scoren. Het gezin van de betreffende pupil is aanwezig om dit te bewonderen, wat weer anderen aantrekt tot de speel faciliteit. Door dit initiatief om de binding te versterken - die door de gesloten kantine in coronatijd minder was - gaat de speel faciliteit voor kinderen nabij het kunstgrasveld, uitgebreid worden (met de buffer). Tijdens de coronacrisis, was de tijd van gaan direct na de wedstrijd. "Mensen liepen langs een lege kantine.” Nu alles weer mag en kan zoals gewoonlijk, is er na derby's een dj in de kantine. Volgens Theunis is RKVV Meto niet alleen een voetbalvereniging waar gevoetbald wordt. "Het is een uitlaatklep waardoor ikzelf de week fris kan beginnen. Het is een nette vereniging waar randzaken niet de boventoon voeren.”[n]