Afbeelding
Foto: Roland Pijnen

WOENSDRECHT - AVV Beheer uit Middelburg wil veertien nieuwe woningen bouwen op een stuk grond, gelegen tussen Het Marktje en Het Beekdal. Het plan lijkt, voor de sinds kort in Hoogerheide woonachtige Jan Michiel Toppinga, in een gevorderd stadium. Hij betreurt de gang van zaken.


De vastgoedpartner had voor 23 maart de omwonenden uitgenodigd bij Non Plus Ultra in Woensdrecht om ze bij te praten over de plannen. "Het ging er emotioneel aan toe. Niemand reageerde positief”, aldus Toppinga. De gemeente, niet aanwezig bij de bijeenkomst en AVV, hadden volgens Toppinga een betere rol in de communicatie kunnen spelen. Hij wist naar eigen zeggen niet eerder van de nieuwbouwplannen af en betreurt deze gang van zaken. "De besluitvorming verdient geen schoonheidsprijs."

Woongenot aangetast
Nu blijkt dat Toppinga vanuit zijn tuin recht kijkt op de plek waar in 2023 al gebouwd moet gaan worden, krabt hij zich achter de oren. “We zijn hier een halfjaar geleden komen wonen vanwege de plek, rust en ligging van het huis.” Het Marktje, een smalle straat waar 30 km/h gereden mag worden, kan volgens Toppinga geen toename van het woonwerkveer gebruiken. “Bijna elk gezin heeft twee auto’s.” Naast dit voor hem nadelige gevolg, wordt ook zijn uitzicht belemmerd door de woningen, die maximaal acht meter hoog mogen worden. Wat betreft geluidsoverlast, zit hij met vragen en onzekerheden. "Wordt het projectbouw of bouw in eigen beheer waardoor het bouwverkeer jaren kan duren?” 

Historisch gebied
Volgens Toppinga, gaat men voorbij
aan de natuur. “Het is een historisch gebied, met de Sherman-tank
aan de Onderstal en zijn vele
fietsroutes en wandelpaden.” De plek, pal naast een natuurgebied, vindt hij onhandig uitgekozen. "Het karakter
van het landschap verdwijnt." Hij verwacht dat boksende hazen, fazanten en buizerds 'helaas' zullen verdwijnen."[n]