Afbeelding
Foto: Pixabay

Energietoeslag voor huishoudens met lage inkomens

Door: Redactie Algemeen

WOENSDRECHT - De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht keren een eenmalige energietoeslag van achthonderd euro uit aan huishoudens die hiervoor in aanmerking komen. Dit zijn huishoudens met een laag inkomen. Een inkomen is laag als het inkomen zonder vakantiegeld maximaal 120% van de bijstandsnorm is. Met deze maatregel ondersteunen de gemeenten inwoners die te maken krijgen met financiële problemen door de oplopende energieprijzen.

De inschatting is dat ongeveer 830 huishoudens in de gemeente Woensdrecht voor de eenmalige energietoeslag in aanmerking komen. Ongeveer de helft van de mensen maakt al gebruik van een ondersteuningsregeling via de gemeente/ISD Brabantse Wal. Zij krijgende energietoeslag automatisch overgemaakt en hoeven hier dus niets voor te doen. Vanaf deze week start de ISD Brabantse Wal met het automatisch verstrekken van de energietoeslag aan een deel van de huishoudens. Bijvoorbeeld aan inwoners die al een uitkering voor levensonderhoud ontvangen, gebruik maken van een minimaregeling of in 2022 op basis van hun inkomen kwijtschelding hebben gekregen van de gemeentelijke belastingen. Op de website van de ISD staat dit nader gespecificeerd. Het gaat in Woensdrecht om zo’n 415 huishoudens. 

Aanvragen
Uiterlijk half mei kunnen ook andere inwoners met een inkomen tot 120% van het minimumloon de toeslag aanvragen. Op dit moment (peildatum 1 januari 2022) worden deze netto bedragen gehanteerd, dus de bedragen zoals ze op de bankrekening worden bijgeschreven: 1.244,54 euro voor een alleenstaande en 1.777,92 euro voor mensen die gehuwd zijn of samenwonen. Vanaf AOW-leeftijd is dit voor een alleenstaande (ouder) 1.493,22 euro en voorgehuwden/samenwonenden 2.043,65 euro. De andere voorwaarden zijn te lezen op: woensdrecht.antwoordop.nl/nieuws

Hulp
Wethouder sociaal domein Lars van der Beek van Woensdrecht geeft aan: “Hopelijk geeft deze toeslag een beetje ademruimte voor mensen met een laag inkomen. Want iedereen merkt in zijn portemonnee dat het leven een stuk duurder is geworden. Maar het is een eenmalige toeslag dus ik raad iedereen aan om te kijken wat er mogelijk is om de uitgaven voor energie naar beneden te krijgen.” Mensen die hulp nodig hebben bij het aanvragen van de energietoeslag kunnen terecht bij Startpunt Grip op Geld van BWI Woensdrecht. Voor iedereen die al een afspraak heeft staan voor 1 mei of later wordt de aanvraag direct doorgezet naar de ISD.