Wat is de beste zet voor wit?
Wat is de beste zet voor wit? Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

BSV 2 wint van Erasmus 2

BERGEN OP ZOOM - In de avondcompetitie spelen zowel BSV A als BSV B met 2-2 gelijk, tegen respectievelijk de Tilburgse clubs De Stukkenjagers B en KiNG D. In de zaterdagcompetitie verliest BSV 1 van De Baronie 1, en wint BSV 2 van Erasmus 2. In de interne competitie vergroot Berend Ruben zijn voorsprong op Bas van de Putte.


Avondcompetitie: Op woensdag 20 april togen de Bergse schakers van BSV A naar Tilburg om de strijd aan te binden met De Stukkenjagers B. In de wetenschap dat BSV A eerder in de competitie met 3½-½ verloren had van De Stukkenjagers C was de verwachting dat het moeilijk zou worden. Dat werd het ook, maar uiteindelijk werd het toch een gelijkspel. Fortuinlijk, omdat Stukkenjagers B speler César Becx in een gunstige stelling door zijn vlag ging (zijn bedenktijd was op), dus won André van der Graaf voor de Bergenaren. Angelique Osinga stond aan het tweede bord heel goed, maar koos helaas voor het verkeerde plan. Aan de borden 3 en 4 speelden Bas van de Putte en Pieter-Jan Demmers remise. Door dit resultaat staat BSV A nu op de 5e plaats in de klasse 1A. Op vrijdag 22 april speelde BSV B tegen KiNG D, ook uit Tilburg. Het Tilburgse team speelde met twee vader-zoon combinaties. De zonen wonnen, de vaders verloren. Aan bord 1 verloor Martin de Smit van Cees IJzermans, op bord 2 verloor Piet Bruijs van Bo de Veth. Robert Kunst won van Christ de Veth en René Punt won van Ger IJzermans. BSV B blijft bovenaan staan in de klasse 2A. De laatste ronde speelt BSV B tegen het team dat nu op de tweede plaats staat: Raadsheer B uit Zundert. Bij winst of gelijkspel zijn de Bergenaren kampioen. Zaterdagcompetitie Op zaterdag 23 april reisden de spelers van BSV 1 naar Breda voor een wedstrijd tegen De Baronie 1. Berend Ruben was de enige BSV-speler die winst behaalde. Verder speelden Marcel van Herck, Tony Peleman, René Punt en Ronny Liekens remise. Na dit 3-5 verlies staat BSV 1 op de 6e plaats in klasse 3F. BSV 2 won in Rotterdam met 4½-3½ de inhaalwedstrijd tegen Erasmus 2, door winst van Martin de Smit, Pieter-Jan Demmers en Jan Haverhoek, en remise van Laurens Quinten, Lieselot Deleersnyder en Wesley Hopmans. Het team staat momenteel op de eerste plaats in klasse 5F, maar de naaste concurrent De Drie Torens 2 heeft een ronde minder gespeeld. Op 21 mei spelen beide teams tegen elkaar. Als BSV 2 deze wedstrijd wint, heeft het team grote kans om kampioen te worden.


Interne competitie
In ronde 21 van het intern kampioenschap van BSV wonnen Berend Ruben, Pieter-Jan Demmers, Kees de Looff, Wesley Hopmans en Tom Keijzer hun partijen. Bas van de Putte en Henry Groenveld remiseerden. In ronde 22 behaalden Berend Ruben, Oliver de Hert, Martin de Smit, Adry Goris-Schouwstra, Henk van Houten, René Punt en Wesley Hopmans de winst. Laurens Quinten en Bert van der Linden speelden remise. Met nog 3 ronden te gaan blijft Berend Ruben ruim aan de leiding. Bas van de Putte volgt op ruime afstand.


Schaakpuzzel
In het vorige schaaknummer in De Bode was de stand in de schaakpuzzel als volgt. Wit: Ke1, Dd3, Tg1, Lb2, Pg5 en pi: a2, b5, f2 en h3. Zwart Kh8, Dd7, Tc8, Lf4 en pi: a5, b6, d4, e5, h7 en h5. De zwarte koning staat wel vast in een hoek, maar het is toch lastig te zien hoe wit kan winnen. Wit maakt gebruik van de overbelaste zwarte dame en speelt 1. Lxd4 exd4 2. Dxd4+ Dxd4 3. Pf7 schaakmat. Ook na andere zwarte zetten blijft wit in het voordeel. In de nieuwe schaakpuzzel, zie diagram, kan wit de zwarte dame in problemen brengen. Wat is de beste zet voor wit?[n]