Dook Brooijmans toont zijn grootste courgette.
Dook Brooijmans toont zijn grootste courgette. Foto: Kees Kerstens

Prijsuitreiking voor kweken van de grootste courgette

WOENSDRECHT - Op het volkstuinencomplex Wouwbaan lagen al een stuk of 15 grote courgettes en het was die zaterdag nog maar net half elf geweest.


Dook Brooijmans was met een kruiwagen, met daarin 8 forse courgetten, komen aanrijden. Pim Matthijsen deed de officiële weging op een personenweegschaal. De zwaarste van Dook woog nog net geen 4 kilo. "Dat is een kanshebber”, zei Pim, "maar we wachten nog tot twee uur”. Dan rijdt Dook de kruiwagen met courgettes terug naar huis. "Nee, nee, niet voor de soep. Ik breng ze naar m'n dochter, die voert ze aan de kippen”.
Ieder jaar houdt de Algemene Vereniging voor Volkstuinen Woensdrecht een wedstrijd. De ene keer gaat het om de mooiste volkstuin, dan weer de grootste zonnebloem, rode biet en nu de zwaarste courgette. De prijsuitreiking is een vast onderdeel van de algemene ledenvergadering die jaarlijks rond maart gehouden wordt. De vereniging telt ongeveer 65 leden, verdeeld over 5 volkstuincomplexen in Woensdrecht en Hoogerheide. De vraag naar volkstuinen stijgt wel de laatste maanden.

De focus op gezond eten en de oplopende voedselprijzen spelen daar zeker een rol in.[n]