Afbeelding
Foto: Vincent Krijtenburg

Vincent Krijtenburg schrijft boek over motorongeluk

Door: Roland Pijnen Algemeen

HOOGERHEIDE - Vincent Krijtenburg laat zich niet uit het veld slaan door een motorongeluk, sterker nog: hij bracht er het boek ‘Motorongeluk’ over uit. Het nadenken en stukje bij beetje schrijven over de gebeurtenis, hebben hem geholpen bij het verwerken van het ongeluk.

Half juni sloeg het noodlot toe. De toen nog nietsvermoedende Krijtenburg, die een dagje vrij van werk had genomen, werd tijdens een ritje langs de Oosterschelde richting huis in Woensdrecht slachtoffer van een motorongeluk in het Zeeuwse Kruiningen. De prijs die hij daarvoor moest betalen, was een gebroken been en een onherstelbaar kapotte motor. Vanzelfsprekend werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis, waar de chirurgen zich diezelfde dag bogen over zijn gecompliceerde botbreuken.

Verwerking
“Los gezien van de pijn die ik had, was het een aangrijpende gebeurtenis. De eerste dagen na het ongeluk, kreeg ik flashbacks. Op zo’n moment, veranderde mijn leven volledig.” Krijtenburg kreeg hulp en steun uit alle hoeken en gaten, wat hem heeft geholpen om het voorval een plekje te kunnen geven. “Ik wist niet dat ik zoveel mensen ken die om mij geven.” In het ziekenhuis, bedacht de journalist van beroep de eerste haiku (vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel vijf, de tweede regel zeven en de derde regel weer vijf lettergrepen telt) over het ongeluk. Naast dat het praten met andere mensen hem hielp bij het kunnen verwerken ervan, schreef Krijtenburg ook in de dagen na de ziekenhuisopname en operatie aan zijn been tientallen haiku’s over het ongeluk, verwerking en herstel.

(On)geluk
“Ik liep al een paar maanden met het idee rond om mijn haiku’s te bundelen. Het grote obstakel was dat samenhang of een thema ver te zoeken was in mijn omvangrijke haiku-archief. Nu kreeg ik een thema in mijn schoot geworpen. Een geluk bij een ongeluk”, zegt hij. Motorongeluk, met daarin 33 haiku’s die de basis van het boek vormen, aangevuld met persoonlijke verhalen om deze context bij te geven allemaal geschreven in het ik-perspectief, is niet het boek waarmee Krijtenburg van plan was om te debuteren. In voorbereiding op een boek over camperreizen met het gezin, volgde hij het afgelopen half jaar diverse cursussen. “Nu kon ik op deze manier mijn opgedane kennis op therapeutische wijze omzetten in ervaring. Voordat ik het wist, had ik 33 haiku’s geschreven.”

Meeslepend
‘Zie dat het fout gaat. Nee, dit gebeurt toch niet echt? Remmen is te laat.’ Het is dé haiku die voor Krijtenburg het meest tot de verbeelding spreekt, want het boek heet immers ‘Motorongeluk’, benadrukt hij. Het is een kleurrijk boek vol met aangrijpende foto’s, zoals die van het ongeluk zelf en Krijtenburg staand op krukken, en vormgeving, allemaal - mede dankzij het volgen van de cursussen - door hemzelf met behulp van zijn vriendin tot stand gekomen. “Dit boek is een aanrader voor iedereen die zelf een aangrijpende gebeurtenis te verwerken heeft en voor mensen die van meeslepende verhalen en poëzie houden.” Met het opgehaalde geld, is Krijtenburg van plan een nieuwe motor aan te schaffen. “Ik mis het motorrijden, al hebben andere zaken voor nu de prioriteit”, zegt hij tot besluit.