Afbeelding
Foto: Kees Daleboudt

Voor het eerst in jaren weer Open Monumentendag in Woensdrecht

Door: Roland Pijnen Algemeen

WOENSDRECHT - Open Monumentendag 2022. Dit jaar wordt die dag voor het eerst sinds jaren ook weer in de gemeente Woensdrecht georganiseerd. Een enthousiaste burgerwerkgroep heeft de organisatie van de Open Monumentendag op zich genomen.

In oktober 2019 is op initiatief van wethouder Van Agtmaal een verkennende bijeenkomst gehouden over de mogelijkheden en kansen van nieuw erfgoedbeleid in de gemeente Woensdrecht. “Op die bijeenkomst bleek dat er genoeg ideeën waren, en ook genoeg draagvlak. Vorig jaar heeft de Stichting Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed Zuidwesthoek er bij de wethouder op aangedrongen dat traject voort te zetten. Alle deelnemers aan de avond in 2019 zijn toen opnieuw uitgenodigd, en op die avond is de Werkgroep Erfgoed geboren, die sindsdien vanuit de Woensdrechtse burgerij het proces begeleidt”, vertelt Kees Daleboudt, vrijwilliger van de burgerwerkgroep. “Nu we serieus met erfgoed bezig gaan, vonden we dat ook de Open Monumentendag in ere moest worden hersteld.“

Unieke kans
Zaterdag 10 september zetten twaalf monumentale panden hun deuren open voor het publiek, waaronder het Heemhuisje in Hoogerheide, Volksabdij O.L. Vrouw ter Duinen in Ossendrecht, kerken en kapellen (De R.K. kerk St. Gertrudis, Protestantse kerk en Kapel H. Zr. Marie-Adolphine te Ossendrecht en R.K. kerk O.L. Vrouw Hemelvaart in Hoogerheide), musea (Wilhelmietenmuseum te Huijbergen en Streekheemmuseum Den Aanwas en Museum “Wings over Woensdrecht in Ossendrecht), maar ook een landgoed (Landgoed de Vijverhoeve te Huijbergen), een molen (Molen Johanna te Huijbergen) en een woonhuis (Woonhuis te Ossendrecht). “Open Monumentendag is een unieke kans om extra intensief kennis te maken met de monumenten in de eigen omgeving (of een plaats waar bijzondere belangstelling voor bestaat)”, vindt Daleboudt.

Hectisch
“We zijn tamelijk laat begonnen - zo’n activiteit heeft pas zin als er kijk is op continuïteit, en dat was in het begin van het traject nog een beetje de vraag”, legt Daleboudt uit. Door die late start was het volgens hem niet altijd eenvoudig om voldoende deelnemers in beweging te krijgen; van enkele heeft de burgerwerkgroep inmiddels wel de toezegging dat ze volgend jaar graag meedoen. Ook bleek materiaal dat ze hadden willen gebruiken door omstandigheden niet meer beschikbaar te zijn. Daleboudt hoopt dat deze Monumentendag, op welke de kernen van Woensdrecht en Putte ontbreken, een succes wordt. “De bedoeling is dat we, samen met de deelnemers, evalueren wat we kunnen verbeteren.” Hij vind het jammer dat er geen opengestelde objecten in Woensdrecht en Putte zijn. “Maar ook dit dozijn geeft een mooi beeld van wat onze gemeente aan monumentaal moois te bieden heeft. En in volgende jaren hopen we u opnieuw te mogen ontvangen, met méér monumenten en een nóg aantrekkelijker programma.”