Afbeelding
Foto: EHBO vereniging Hoogerheide

EHBO-er zijn: ‘Je weet nooit wat er kan gebeuren’

Door: Roland Pijnen Algemeen

HOOGERHEIDE - Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: lid EHBO-vereniging Hoogerheide Adriënne Koenraadt.

Adriënne Koenraadt is sinds 1978 lid van de vereniging. Toentertijd is ze begonnen met het volgen van de cursus tot EHBO-er, omdat Koenraadt studeerde tot lerares basisschool. Gedurende haar tijd bij de vereniging, heeft ze in het bestuur gezeten als coördinator voor evenementen. Vandaag de dag, is Koenraadt EHBO-er bij evenementen. “Lid zijn van een EHBO-vereniging is heel anders dan lid zijn van een sportvereniging. Vele leden komen alleen naar de lessen om hun diploma geldig te houden. Een vast aantal leden, waaronder ikzelf, zijn ook actief bij evenementen. Afgelopen 2 jaar is dat dus minder geweest, zowel de lessen als ook de evenementen. Er ontstaat een band, omdat je elkaar bij de lessen of bij evenementen tegenkomt, maar op een andere manier dan binnen een sportvereniging”, legt Koenraadt uit.

Spannend
“Als je actief EHBO-er bent bij evenementen doe je dit om behulpzaam te zijn bij ongevallen. Je weet natuurlijk nooit wat er kan gebeuren, het kan zijn dat je niet in actie hoeft te komen, maar je kunt ook ernstige ongevallen tegenkomen, waarbij je direct moet handelen.” De evenementen waarbij Koenraadt meestal dienst doet zijn wielerrondes, concerten van de Koninklijke Luchtmacht, familiedagen bij de Luchtmacht of Fokker, de avonddriedaagse en de carnavalsoptocht. “De meeste ongevallen maak je tijdens de wielerrondes mee, maar uiteindelijk weet je nooit van tevoren wat er kan gebeuren. Dat maakt het altijd spannend.” Het meest trots is Koenraadt op het feit dat het vrijwel altijd zeer gewaardeerd wordt als je als EHBO-er bij een evenement aanwezig bent. “De  wielrenners (en bij de jeugdige wielrenners ook hun ouders) zijn heel dankbaar voor de geboden hulp. Het kunnen nogal eens heftige valpartijen zijn die daarbij plaatsvinden. Het is niet alleen hulp bieden bij verwondingen, maar ook geruststellen en soms ook zorgen dat ze bij de eerste hulp van een huisartsenpost terecht kunnen.”

Gezellig en hecht
“Als er een nieuw seizoen begint, is het altijd interessant om te horen wat iedereen heeft meegemaakt”, vertelt Koenraadt over wat haar zo trekt in het verenigingsleven. De Derde Helft bij de EHBO-vereniging, gaat er zo ongeveer op deze manier aan toe. “Maar als er speciale avonden, zoals een jaarvergadering of diploma-uitreiking zijn, heb je wat meer tijd om met elkaar te praten en is het net wat feestelijker.” Ze is van plan om nog een hele tijd lid te blijven en zich in te zetten bij evenementen. “EHBO-vereniging Hoogerheide is een gezellige vereniging, waar je een vaste kern van leden hebt die al jaren lid zijn.”