Afbeelding
Foto: Ria van Gils- van Meir

TCO ‘78: kleine, hechte én actieve vereniging

OSSENDRECHT - Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: lid TCO ‘78 Ria van Gils-van Meir.


DOOR ROLAND PIJNEN


Ruim vijf jaar geleden, wilde Ria van Gils-van Meir weer gaan sporten in haar woonplaats, nadat ze in haar jeugd al getafeltennist had. Ze zocht het geluk in afstanden hardlopen en naar de sportschool gaan, maar zonder succes. Uiteindelijk kwam ze bij vereniging TCO ‘78 terecht. “De sociale druk - we appen elkaar vaak wie er komt trainen - werkt, als ik voor mezelf spreek, heel goed. Dat maakt dat ik toch van de bank afkom.” Nu sinds anderhalf jaar, doordat het vorige bestuur aangaf te willen stoppen, is Van Gils-van Meir secretaris van de vereniging. “Samen met vier andere leden hebben we de handschoen opgepakt. We zijn een kleine vereniging met zo'n dertig leden. Dan komt veel op dezelfde schouders terecht. Het is een hechte vereniging, iedereen draagt wel zijn/haar steentje bij.”


Drempel
Ria ambieert geen carrière vol succesvolle prestaties. “Als ik lekker kan meedraaien in het team, ben ik tevreden.” Voor de vereniging zelf daarentegen, zou ze het fijn vinden als TCO ‘78 voldoende leden kan behouden. “Samen met de De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) en onze leden maken we een plan om onze vereniging te versterken. Veel mensen hebben op vakantie of op school wel eens getafeltennist. Maar de drempel om vervolgens daadwerkelijk lid te worden van een vereniging, is voor sommigen té hoog.” Bij TCO ‘78 proberen ze die drempel te verlagen, daar geïnteresseerden vier keer gratis mogen meespelen. Daarnaast kan iedereen meedoen, ook als je nog nooit heb getafeltennist, aan het kersttoernooi ieder jaar in december. “Zo kan je goed afwegen of een lidmaatschap iets voor je is”, vertelt Van Gils-van Meir.


Ontspanning en gezelligheid
Dankzij TCO ‘78, heeft Ria haar sociale contacten kunnen uitbreiden en een wil gevonden om samen te gaan sporten. "Na trainingen en competitiewedstrijd doen we altijd een drankje en/of hapje aan de bar bij Multifunctioneel Centrum De Drieschaar. Het is voor mij een avondje ontspanning vol gezelligheid met een leuke groep vrienden, die elkaar uitdaagt aan tafel en lief en leed deelt aan de bar.” Haar eerste winstpunten, afgelopen seizoen gemaakt, maken haar trots. "Tafeltennis is een teamsport en tot nu toe kostte ik het team altijd punten, nu heb ik zelf ook een bijdrage kunnen leveren aan het team.” Ze ziet het spelletje als een ware mindgame. "Je moet je focus houden tijdens een rally en je tactiek steeds aanpassen aan je tegenstander. Het is een beetje als schaken, maar dan met een balletje en een batje. De combinatie van conditie, concentratie, tactiek en techniek maakt het heel afwisselend.”[n]