Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

West-Brabantse
Molendag in Huijbergen

HUIJBERGEN– Zondag 9 oktober, op de West-Brabantse Molendag, is de molen Johanna in Huijbergen van 11 tot 16 uur open voor het publiek. Bezoekers worden in de molen rondgeleid en kunnen kosteloos de expositie ‘Van boer – via molen – naar bakker’ bezoeken. Het speciale ‘molenbroodje’ is alleen dan te koop. Kinderen kunnen zich vermaken in een enorme zandbak en de boomstronken beklimmen die erin liggen, terwijl hun ouders op het terras een kopje koffie drinken. De kinderen krijgen gratis limonade.


DOOR LIESBETH VAN DER TOGT


Theo Sanders, voorzitter van de Stichting Molen Johanna en molenaar, heeft net onverwachts bezoek ontvangen in de molen: vier Amerikanen met de naam ‘Van Agtmaal', op zoek naar hun roots. "Als afsluiting lieten ze ook nog een ruimhartige donatie achter. Een mooie aanvulling op de inkomsten voor de stichting die zijn opgebouwd uit sponsorgelden en de opbrengsten van de verkoop van meel.”


Johanna
"De molen Johanna is in 1862 gebouwd maar was halverwege vorige eeuw volledig vervallen. Vanaf 1965 werd ze grondig gerestaureerd. Pas in 1968 toen de naam ‘Johanna', gebeiteld in een van de balken werd ontdekt, kreeg ze haar naam,” vertelt Theo. Elke zondag leidt hij bezoekers rond. Hij legt uit dat er ongeveer een kwartier nodig is om 25 kilo graan te vermalen. "Bij veel wind kun je snel malen. Je mag echter niet te snel malen anders wordt het graan te warm. Dan gaat het eiwitgehalte omlaag. Gemiddeld wordt er per week zo’n 75 kilo graan vermalen. De rest van de tijd draaien we ‘voor de prins’. Dat betekent dat de molen geen arbeid hoeft te verrichten.” De kelder van de molen is ook te bezichtigen. Tijdens bombardementen in de tweede wereldoorlog schuilden er opeengepakt zo’n vijftig angstige dorpelingen.


Speciaal broodje
Samen met bio-bakker Martin van Wesel uit Wouwse plantage is een 100% biologisch molenbroodje ontwikkeld op basis van ingrediënten van de molen. Het wordt op steen gebakken in zijn energie-neutrale plattelandsbakkerij in Wouwse Plantage – de ovens zijn elektrisch en de elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen. De broodjes van 400 gram worden alleen op zondag 9 oktober voor 2,50 euro bij de molen in Huijbergen verkocht. Andere producten van de molen zoals pannenkoeken- of cakemeel, zijn elke zondag te koop. Er is zelfs een ‘Wilhelmietenmix’. "Om de stichters van Huijbergen, de Wilhelmieten te eren.” Theo is blij met de opbrengsten voor de stichting en zijn vaste klantenkring. “We hebben een vaste receptuur, daar zijn onze klanten heel erg tevreden over.”


Expositie
Theo laat vol trots de educatieve ruimte naast de molen zien: een solide, volledig in hout opgetrokken, ruim gebouw. Behalve de expositieruimte zijn er een coffee corner, toiletten en een keuken waar de mixen worden bereid. Het gebouw is deels door vrijwilligers gebouwd en een halfjaar geleden geopend. “Er kunnen hele schoolklassen worden ontvangen.” De Heemkundekring heeft in de educatieve ruimte een tentoonstelling ingericht over het hele proces van graan tot brood. De expositie is vanaf zondag 2 oktober te bezoeken, vier zondagen lang. Foto’s, teksten en landbouw- en bakkersgereedschappen geven een beeld over wat nodig is “om brood op de plank te brengen.”


Toekomstplannen
Theo werd een jaar of drie geleden, nét voor zijn pensioen gevraagd zich in te zetten voor de molen. Samen met de zes bestuursleden van de stichting hebben zij veel bereikt. “Niets te geforceerd, geen haantjesgedrag. We proberen hier samen een heel mooi product te maken.” Naast de molen ligt de educatieve tuin in wording, met verschillende soorten graan, rogge en tarwe. Een net van paden leidt bezoekers vanaf volgend jaar dan ook langs weidebloemen, fruitbomen en een vlindertuin. En dan? “Ik zit nog vol plannen, misschien wandelingen met ontbijt?”[n]