Afbeelding
Foto: Shutterstock

HOOGERHEIDE - Het energiecontract van bakker Wilbrink dat in 2024 wordt vernieuwd, laat eigenaar Pascal Verdult een paar flinke druppels zweten. De bakkers worden steeds meer in het nauw gedreven door de hoge energiekosten en hoge prijzen van de grondstoffen.


''Ons brood is al 20 tot 25 procent in prijs gestegen en het wordt nog spannend hoe hoog de prijzen gaan oplopen. Ons energiecontract wordt volgend jaar vernieuwd en er is een grote kans dat de prijzen hierdoor nog meer omhoog moeten.'' Eigenaar Pascal Verdult vindt het zorgelijk. ''De prijs van het bloem is al gestegen en daar komt die van het suiker straks nog bovenop. Dag en nacht zijn we bezig in de bakkerij en dat kost energie. Nou houdt onze boekhouder de kosten wel bij en is het fijn dat iemand over je schouder meekijkt. Maar het is altijd nog opletten, wat je inkomsten zijn, wat de uitgaven zijn. En wat er daarbij nog overblijft'.'

Niet alleen
Zonder ondersteuning van het kabinet, blijft het een lastige tijd voor de bakkers. Verdult kreeg te horen dat het MKB (Midden- kleinbedrijf) er op volle toeren mee bezig is. De bakkers zijn niet ongehoord. ''Elke bakker zit ermee, onderling wordt er over gesproken. Op sociale media zie je hoe andere bakkers hier mee omgaan. Hoe sommige bakkers al gesneuveld zijn en welke makkelijk hun hoofd boven water houden. Je bent niet alleen''. De grootste angst van de bakkers is dan ook om te sluiten, meerdere bedrijven hebben met tegenzin hun deuren gesloten. De lokale bakkers verdwijnen hierdoor en de vaste klanten worden naar de supermarkten gestuurd.

 

Kabinet
Het inflatiecijfer is nu al met 17,1 procent opgelopen. Het is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo hoog geweest. Het kabinet is op Prinsjesdag met een pakket koopkrachtmaatregelen gekomen. Er wordt hard aan gewerkt om de hoge energieprijzen in de hand te houden. De bakkers moeten voorlopig zelf nog rekening houden met de kosten. Al is dat de deuren sluiten of de prijs van het brood te laten stijgen. Deze drastische maatregelen valt de bakkers zwaar, het kabinet wil dan ook hulp bieden. De bakkers duurzamer te laten draaien en zo de hoge kosten te verminderen. Het kabinet wil ondernemers ook helpen met leningen. De maximale tarieven voor gas en elektriciteit zullen ook voor ondernemers gaan gelden.

Grondstoffen
Niet alleen de bakkers zijn getroffen door de hoge kosten maar ook de slagers en groenteboeren. De kleinere bedrijven houden hun hart vast. De grondstoffen zijn zo gestegen dat de prijs van het brood omhoog moet. Maar als de prijs van het brood zo hoog ligt, verkleinen de klantenkringen. De klanten gaan liever langs de supermarkt om zo alles in te kopen. Alles is in handbereik, het brood, het vlees en de groente. Kleine bedrijven verliezen hierdoor flinke inkomsten.[n]