Afbeelding
Foto: Gian Fotografie

Vrienden van Bokki beklimmen Kilimanjaro

Door: Liesbeth van der Togt Algemeen

HUIJBERGEN – Sjef Bogers, elektromonteur, en Richard van Stel, politieagent, beklimmen volgende week de Kilimanjaro (5895 meter) in Tanzania. Zij doen dit met nog zes ‘Vrienden van Bokki’, al 40 jaar een hechte vriendengroep. Doel van de klimpartij, die de deelnemers zelf financieren, is sponsoring van de inrichting van een kraamkliniek op de helling van de berg.

Richard vertelt: “Als 18-, 19-jarigen hadden we een vriendenclub. We vormden als geintje rond René Adriaansen, met de bijnaam ‘Bokki’, een supportersclub zoals bij het wielrennen. Door de jaren heen hebben wij als stichting vele projecten gesponsord. Veel mensen staan achter onze doelen. De gunfactor is heel hoog.”

Echte expeditie

“De hoogste berg die ik tot nu toe heb ‘beklommen’ is de Pilberg in Huijbergen (34 meter),” vertelt Sjef. “Ik loop twee keer per week zeven à acht kilometer om me voor te bereiden en in het weekend lopen we met het hele gezelschap zo’n 20 kilometer.” Richard: ”Lokale expeditieleden hebben de knowhow en gidsen ons. De totale ploeg in Tanzania bestaat uit 24 leden waaronder ook koks en bagagedragers voor de tenten. De laatste vier kilometer doen het zwaarst een beroep op onze conditie en ons uithoudingsvermogen.” Volgens Sjef is de onwetendheid het spannendste. “Je komt op plekken waar je nooit bent geweest. We trekken door vijf verschillende landschappen. We starten met 35 graden in tropisch regenwoud en eindigen in temperaturen van -20 graden boven de boomgrens.” Richard voegt daaraan toe: “Om de kans op slagen groter te maken hebben we ervoor gekozen vier dagen zo’n 15 km per dag te klimmen voor de wandeling van rond de 60 km totaal. Het grootste risico is hoogteziekte bij te snel stijgen. We hebben medicatie bij ons, maar er bestaat de kans dat deelnemers toch moeten afhaken.”

Kraamkliniek

Tanzania is nauw verbonden met de Vrienden van Bokki. Toen Richard namelijk twintig jaar geleden voor zijn toenmalige werk werd uitgezonden naar Tanzania, leerde hij daar iemand kennen die een school wilde stichten. “Ik heb beloofd iets te doen en we hebben met onze vriendengroep daar een school gebouwd.” De aannemer van destijds vroeg ze nu om terug te komen om een kraamkliniek te bouwen. “Wij gaan altijd in zee met lokale aannemers.” In totaal 2.200 gezinnen verspreid over vijf dorpen maken gebruik van de kliniek die in 2019 door de Vrienden van Bokki werd gebouwd. Zwangere vrouwen hoeven hierdoor niet langer 18 kilometer bergafwaarts af te leggen naar het in regentijd moeilijk bereikbare maar plaatselijke ziekenhuis.

Van levensbelang

De reis naar Tanzania en het beklimmen van de Kilimanjaro dient een goed doel, maar ze zien het als een ‘schoolreisje voor oude mannen’. “We zijn met vier vijftigers, één van net in de dertig en de rest twintigers. We kennen elkaar al heel lang en zijn er voor elkaar. Waar maak je dat nog mee? De plaatselijke bevolking helpt mee. Je maakt deel uit van een gemeenschap waar je als toerist nooit komt. Voor ons kost het een paar dagen vakantie en wat geld, voor hen is het van levensbelang. Het mooie is dat jonge mensen nu aansluiten. Je rolt erin - de tweede generatie volgt op. De zoon van Bokki, ‘mini-Bokki’, gaat nu ook mee!”