Afbeelding
Foto: Wouter Jonk

"Niets komt tussen waterpolo"

HOOGERHEIDE - Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: lid Zwem- en Polovereniging De Zuidwesthoek Luuk Gelten.


DOOR ROLAND PIJNEN


Of je nu fanatiek komt banenzwemmen, watersporten of komt dobberen: in het Laco zwembad aan de Sportlaan in Hoogerheide waar Zwem- en Polovereniging De Zuidwesthoek wedstrijden en clubactiviteiten organiseert kan het allemaal. Penningmeester en eveneens scheidsrechter en speler Luuk Gelten heeft zwemmen altijd al erg leuk gevonden en werd op 10-jarige leeftijd lid van de vereniging op aandringen van zijn ouders. “Zij wilden graag dat ik een teamsport ging beoefenen. Zodoende kwam ik al snel bij waterpolo uit.”


Lust en leven
Waterpolo maakt het beest in Luuk los, zo zou je kunnen stellen. “Ik ben een rustig persoon, maar moet me ergens volledig in kunnen laten gaan. Als kennissen voor het eerst naar een wedstrijd komen kijken, schrikken degenen, omdat zij mij zo niet kennen.” Maar zo zegt hij: “Als midvoor kom ik terecht in veel fysieke duels. Dus moet ik zo wel acteren.” Waterpolo is zo’n goede uitlaatklep, dat hij het zijn leven en een passie durft te noemen. “In de zomervakantie ben ik aan het aftellen tot het nieuwe seizoen weer begint. Niets komt tussen trainingen en wedstrijden.”


Gretig
Luuk zou als speler graag nog eens kampioen willen worden, zeker nadat die felbegeerde bokaal meerdere keren in zicht was. “Ons team heeft al jaren een abonnement op de tweede plek”, lacht hij als een boer met kiespijn. Als bestuurslid ambieert hij een minstens zo grote jeugdafdeling als voorheen. Het vernieuwde jonge bestuur werkt hard om dit te bewerkstelligen door kinderen kennis te laten maken met de sport. “Waterpolo is een vrij onbekende sport. Ondanks dat, bleek het voor mij een schot in de roos. Het is dubbel en dwars de moeite waard om het te proberen.”


5e partje
Een leven zonder deze ‘prachtige’ vereniging had hij zich haast niet kunnen voorstellen. “Ik kan er mijn ei kwijt. Mijn vrijwilligerstaken voelen nooit als een verplichting en voer ik met veel plezier uit. We zijn een kleine vereniging waar iedereen elkaar kent. Buiten het bad om, zijn we een hechte vriendengroep die leuke dingen ondernemen en problemen samen oplossen.” De derde helft, of in het waterpolo ook wel 5e partje genoemd vanwege de vier speeltijden, speelt een grote rol bij Zwem- en Polovereniging De Zuidwesthoek. “Tijdens de wedstrijd, kunnen we elkaar soms wel afschieten. Dit wordt dan achteraf vakkundig in het 5e partje besproken en goed gemaakt onder het genot van een biertje.”[n]